IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите възнамеряват да засилят наемането на служители до юни

Над една пета от фирмите очакват повишение на числеността на персонала си, показва изследването на Менпауър за заетостта

11:43 | 14.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Работодателите в България заявяват обнадеждаващи намерения за наемане на служители през периода април-юни. Общо 21% от фирмите очакват повишение на числеността на персонала си, 2% прогнозират свиване, а 77% не предвиждат промяна, показва последното обзорно изследване на Менпауър за заетостта.

Коригирана съобразно със сезонните колебания, прогнозата за април-юни е за ръст на заетостта с 13% – най-високият, отчетен досега от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. В сравнение с предходното тримесечие намеренията за наемане на персонал са с 2 процентни пункта по-силни, а спрямо същия период на миналата година подобрението е с 4 процентни пункта.

Обзорното изследване на Менпауър за заетостта през второто тримесечие на 2016 г. е проведено сред представителна извадка от 620 работодатели в България. Всички анкетирани са запитани: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на юни 2016 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“.

Прогнозата за второто тримесечие във всички региони, включени в изследването, както и във всички 10 сектори, освен един, е позитивна. Резултатите показват, че един на всеки пет български работодатели възнамерява да наеме допълнителна работна сила през следващите три месеца.

През следващото тримесечие във всички пет изследвани региона се прогнозира нарастване в числеността на работната сила. Най-силен пазар на труда се очаква в Русе и София, където нетната прогноза за заетостта е +14%. Работодателите отчитат доста добри планове за наемане във Варна – там прогнозата е със стойност +12%. Следват Пловдив и Бургас със съответно +11% и +9%. 

Спрямо предходното тримесечие работодателите отчитат по-слаби изгледи за наемане на персонал в три от петте региона, особено в Пловдив, където спадът е с 4 процентни пункта. Същевременно прогнозата за София и Бургас се подобрява със съответно 4 и 2 процентни пункта.

В сравнение с второто тримесечие на 2015 г. намеренията за назначаване се подобряват в четири от петте региона. Най-забележително увеличение – със 7 процентни пункта, се отчита в Бургас, а за работодателите в София и Русе се отчита подобрение със съответно 5 и 3 процентни пункта. В Пловдив мениджърите очакват спад с 3 процентни пункта.

Спрямо предходното тримесечие прогнозите се подобряват в 6 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележим ръст – със съответно 8 и 6 процентни пункта, бележат публичният и социален сектор и секторът електричество/газ/вода, а работодателите в търговията на едро и дребно отчитат повишение с 5 процентни пункта. Същевременно изгледите за наемане се влошават в четири отрасъла. Работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова отчитат спад с 5 процентни пункта, а прогнозата за строителния сектор се влошава с 4 процентни пункта.

В 9 от 10-те икономически сектора бизнесът очаква ръст в числеността на персонала си през следващото тримесечие. Най-силен пазар на труда прогнозират работодателите в производствения бранш. Те отчитат нетна прогноза за заетостта от +21%. Оживление могат да очакват търсещите работа в строителния бранш, където прогнозата е със стойност +17%, както и в сектора финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги и в хотелиерството и ресторантьорството - с прогнози от по +15%. Значителен ръст в броя на заетите лица се прогнозира и в сектора електричество/газ/вода, както и в публичния и социален сектор - с прогнози от съответно +14% и +13%. Работодателите в земеделието, горското стопанство, лова и риболова обаче очакват спад в числеността на персонала си, като отчитат нетна прогноза за заетостта от -4%.

В сравнение със същия период на миналата година по-силни намерения за наемане на служители се отчитат в 7 от изследваните 10 отрасъла. Работодателите от бранша електричество/газ/вода отчитат значително повишение – с 20 процентни пункта, а прогнозите в производствения бранш и минното дело са с 8 процентни пункта по-силни. В публичния и социален сектор и в хотелиерството и ресторантьорството плановете за назначения се подобряват със съответно 7 и 6 процентни пункта. Същевременно обаче намеренията за наемане на служители отслабват в три сектора, най-съществено в този на земеделието, горското стопанство, лова и риболова – с 10 процентни пункта.

Работодателите и в малките, и в големите предприятия предвиждат увеличение в числеността на персонала си през второто тримесечие на 2016 г. Най-активен пазар на труда очакват големите работодатели с отчитана от тях нетна прогноза за заетостта от +23%. При средните и малките предприятия стойността на прогнозата е съответно +18% и +13%. Известни назначения очакват и микропредприятията, които отчитат прогноза от +7%.

Спрямо предходното тримесечие прогнозата е с 5 процентни пункта по-силна както при големите, така и при средните по размер работодатели, а при микропредприятията се отчита увеличение с 4 процентни пункта. Същевременно прогнозата остава непроменена при малките фирми.

Спрямо същия период на миналата година, плановете за наемане на работа се подобряват във всички четири категории. Прогнозата при средните по размер предприятия е по-силна с 8 процентни пункта, а при големите организации – със 7 процентни пункта. Подобрението при микропредприятията и малките работодатели е със съответно 6 и 3 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Има нещо сексуално в това име Menpower :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още