IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 20 хил. нарушения на работното време и почивките установи КНСБ през 2015 г.

Половината са свързани със сумирано отчитане на работното време, което налага системна работа в почивните дни

12:11 | 16.03.16 г.
Над 20 хил. нарушения на работното време и почивките установи КНСБ през 2015 г.

Повече от 20 хиляди нарушения на работното време, организацията на работа, почивките и отпуските са констатирали от КНСБ за миналата година. Малко над 11 хиляди от тях са свързани с работното време, каза пред БНР вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов. Той уточни, че това е броят на нарушенията само от направените проверки.

По думите му основният проблем е свързан с т. нар. "сумирано отчитане на работното време", което според експерта се наложило в последните години като изключително изгодно за работодателите, дори се използва и от държавната администрация в отделни случаи.

При този начин на отчитане на работното време фактически се създават възможности за системна работа в почивните дни. Нарушават се и лимитите за полагане на извънреден труд, установени със закона. Има редица права на служителите относно работното време, които през т. нар. "сумирано отчитане на работното време" се заобикалят.

Чавдар Христов обясни, че проверките на Главна инспекция по труда показват, че нарушенията са нараснали с близо 50 на сто през последните две години. 

Най-често нарушенията на работното време се констатират в строителния сектор, ресторантьорството, търговията, здравния сектор, охранителните фирми. 

„Има дейности, при които това обективно се налага и за тях е оправдано да се въвежда такова отчитане на работното време”, поясни Христов. Това са непрекъсваеми производства, даде пример той.

Анонимните сигнали не се придвижват напред, каза експертът, но допълни, че няма и норма, която да застрашава работното място при подаден иск към работодателя. Според него тези отношения между работник и работодател трябва „да се цивилизоват”.

За него въпросът едва ли ще се реши с прибягване към санкции, а е необходимо да се прецизират правните норми, които в момента са несъвършени и се нарушават.

Днес КНСБ ще изнесе данни за злоупотребите с работното време и ще представи идеи за изменения и допълнения в Кодекса на труда. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още