IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавене на заплати и злоупотреба с работно време – основни нарушения през 2015 г.

Наблюдава се спад на равнището на трудови спорове

12:48 | 07.03.16 г. 4
Бавене на заплати и злоупотреба с работно време – основни нарушения през 2015 г.

Закъсняване на изплащането на заплатите и злоупотреба с работното време са сред най-честите нарушения на трудови права, сочи извод на доклад на КНСБ за нарушение на правото на труд през 2015 г. Изводите представи на пресконференция днес вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, съобщи БТА.

Докладът е за период от около шест месеца и са ползвани данни на Главната инспекция по труда (ГИТ).

Според документа нарушенията на права, свързани със здравословни и безопасни условия на труд, са близо 112 хил., което е 53% от общо констатираните нарушения през 2015 г. По хигиена на труда нарушенията са 16 680, а тези, свързани със спазване на работното време и почивките - 20 500, като са основно в търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

По думите на Димитров много са и нарушенията, свързани с т.нар. сумирано отчитане на работно време - организация на работното време, в която в рамките на 40-часовата работна седмица е възможно работното време да се разпокъса и един ден да се работи 12 часа, а друг - четири. Според Чавдар Христов работното време обективно надхвърля 40-часовата седмица и е извънреден труд, който трябва да се заплати.

Докладът отчита и 352 предприятия, при които не са изплатени трудовите възнаграждения според изискванията на конституцията и Кодекса на труда.

Неизплатените суми са 19 млн. лева, като в резултат на проверките на ГИТ други 24 млн. лв. дължими са били изплатени.

Има тенденция на спадане на равнището на трудови спорове.

За първото полугодие на 2015 г. има новообразувани 3 089 трудови дела, а очакваното равнище за 2015 г. е около 6 хиляди дела, каза Чавдар Христов.

На пресконференцията бяха представени случаи на нарушаване на трудови и синдикални права. Председателят на синдикалната организация в голяма американска IT компания Пламен Рашевски разказа, че синдикалистите са стигнали до съдебен иск, тъй като фирмата не предоставя зали и помещения за синдикалната организация, забранява се на синдикалните членове да комуникират по електронен път и от 2013 г. все още не са приключили с преговорите по колективния трудов договор.

По думите на Рашевски всяка година се прави оценка на служителите и, ако са членове на синдикална организация, не им се повишава заплатата, като разликите в заплащането за един и същ труд са в порядъка на 1000-1500 лева.

Дискриминация по пол и заради синдикална дейност и дори уволнение бяха сред другите нарушения, за които разказаха синдикални лидери на компании.

КНСБ ще направи срещи с българските евродепутати, за да настоява те да имат ангажимент за гласуване в интерес на българските работници на предстоящи евродирективи, свързани с командированите работници и работното време, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров. КНСБ настоява да се криминализира нарушеното право на синдикално сдружаване, както и да се гарантира правото на колективно трудово договаряне. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
Описаното в "доклад на КНСБ" е върхът, южният връх на айсберга! Какви са процентите за: 1. осигуряваните на 4 часал 2.санитарно хигиенни условия; 3.реални договори и работа "на повикване"; 4.прикрити сексуални отношения-служебна проституция; 5.фирмени или служебни "домашни прислужници"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
edimi
преди 8 години
Ти да видиш как е в "поделенията" на всички "чужди" инвеститори. В това число и предприятията във всички т. нар. зони. Имам преки впечатления от зоните в Пловдив. Само неКой да се порови, много ще е интересно да се пошуми та и из Европата да чуят тапите. Всъщност, кой ли се учудва в БГ на тази информация?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Дискриминация по пол и заради синдикална дейност и дори уволнение бяха сред другите нарушения..." Мдаа...хубава работа , ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още