IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 30% от жалбите при омбудсмана са срещу монополни дружества

През 2015 г. в институцията са постъпили 6202 жалби и сигнали

15:32 | 30.03.16 г.
Близо 30% от жалбите при омбудсмана са срещу монополни дружества

Гражданите са най-недоволни от мобилните оператори, топлофикациите, енергоразпределителните и ВиК дружествата. Това обяви националният омбудсман Мая Манолова, която отчете работата си през първите пет месеца на поста.

Над 6 200 жалби и сигнали са подали гражданите към институцията на обудсмана за изминалата година. Манолова посочи, че 26 на сто от тях са срещу монополни дружества, които доставят обществени услуги - топлофикациите, енергоразпределителните дружества, ВИК операторите, телекомите, колекторските фирми, съобщи БТА.

Тя отчете, че през 2015 г. в институцията на омбудсмана са постъпили 6202 жалби и сигнали спрямо 5010 през 2014 година. До момента към нея са адресирани 4784 жалби и сигнали. 

Нейните приоритети остават битката на гражданите с монополите, правата на българските деца и социално изключените български граждани.

Манолова посочи, че расте и броят на хората, които идват в приемната на омбудсмана, звънят по телефона и изпращат писма във Фейсбук. „Към днешна дата броят на записаните за моята приемна е 728 и използвам случая да помоля за извинение всички български граждани, с които не мога да се срещна лично“, каза омбудсманът.

Сформирана е работна група, която подготвя пакет от законопроекти за регулиране на арбитражните съдилища. "Това са новите бухалки в ръцете на колекторските фирми и монополните дружества, които в момента не се подчиняват на никакви права и регламенти и откровено рекетират и малтретират българските граждани", заяви Манолова.

Тя сподели, че е силно притеснена от напрежението в здравеопазването и призова да се възстанови диалогът. За да помогне в тази насока, Манолова насрочи за утре дискусия с участието на двете страни.

"Апелирам незабавно да бъде възстановено договорното начало, диалогът да се върне. Няма как да се направи реформа в здравеопазването напук на пациентите и лекарите", каза Манолова в парламента.




 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още