IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата инспекция откри нарушения за 14 млн. лв. при обществени поръчки

АДФИ публикува резултатите от 150 проверки за първото тримесечие

13:22 | 08.04.16 г.
Финансовата инспекция откри нарушения за 14 млн. лв. при обществени поръчки

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) публикува резултатите от 150 финансови инспекции, приключили през първото тримесечие на 2016 година. Проверките са за законосъобразното разходване на средства от държавния и общинските бюджети, както и на средства, предоставени от европейски фондове и програми.

Инспекторите са извършили 82 инспекции по постъпили в агенцията сигнали, а останалите 68 са въз основа на годишния план на Агенцията, съобщават от там.

В рамките на тримесечието финансовите инспектори са констатирали вреди за 610 859 лв., от които 114 776 лв. са възстановени по време на инспекциите. 

Установени са 100 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за близо 14 млн. лв.

За констатираните нарушения са съставени 325 акта за установяване на административни нарушения.

Инспекторите са открили нарушения по търговете в Българската агенция за инвестиции, където стойността на непроведените или неоснователно проведени обществени поръчки е над 63 хил. лева.

Главна дирекция "Национална полиция" - София също има нарушение по търговете – там стойността на неоснователно проведените обществени поръчки е над 30 хил. лева. Областна дирекция на МВР - Бургас е нарушила ЗОП с над 70 хил. лв.

Областните дирекции "Земеделие" са хванати с масови нарушения по търговете. Областна дирекция "Земеделие" - Враца и дирекцията в Монтана са с нарушения по ЗОП за общо 40 хил. лв. Щети за над 60 хил. лева по обществени поръчки са констатирани и в дирекциите по земеделие в Хасково, Силистра и Кюстендил.

"Топлофикация - Бургас" ЕАД е рекордьор по установени нарушения при непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки - те са за близо 5 милиона лева.

"Топлофикация ВТ" АД гр. Велико Търново е с нарушения по това перо за 1,5 милиона лева, "Топлофикация - Габрово" ЕАД – за 2,7 млн. лева, "Топлофикация - Плевен" ЕАД – за 1,4 млн. лева.

Нарушения по ЗОП за над 200 хил. лева са открити в центровете за спешна помощ в Шумен, Търговище и Видин.

В Института по математика и информатика при БАН нарушенията по ЗОП са за 28 хил. лева, за 120 хил. лева са те в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" - София.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” е направила нарушения по обществени поръчки за над 150 хил. лева, а Национален музей "Земята и хората" - за над 135 хил. лева. Нарушенията на Дирекция "Национален парк Пирин" в Банско са за над 33 хил. лева, във "Водоснабдяване и канализация Бебреш" ЕООД, гр. Ботевград, нарушенията са за над 400 хил. лева, а при "Бургасбус" ЕООД – за над 460 хил. лева.

Сред общините най-големите нарушители по ЗОП са Община Провадия с вреди за 460 хил. лева, Община Омуртаг – за 45 хил. лева, Кметство с. Кранево, Община Балчик – 25 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още