IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднодневните трудови договори да се подават онлайн, искат работодатели

Година след въвеждането си практиката показва дефекти, посочват земеделски производители

12:16 | 13.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Сключването на еднодневни трудови договори за селскостопанска работа трябва да се улесни. За това настояват представители на земеделския бранш. Сред предложенията на работодателите от сектора са еднодневните трудови договори за сезонна заетост да могат да се попълват в електронен формат и да се подават онлайн.

Днес на съвместно заседание на две парламентарни комисии ще се обсъди проблемът със сключването на трудовите договори за краткотрайна сезонна работа, за които алармираха работодателите и преди дни в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

„При еднократно въвеждане на работника в електронна система неговите данни вече ще излизат и това ще съкрати процедурата по наемане, като автоматично ще генерира нов дневен трудов договор“, обясни Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред БНР.

Еднодневните договори улесняват сезонните, кампанийни практики на селскостопанската работа, но сключването им отнема време и повече от година след въвеждането ѝ тази практика показва дефекти, посочи Тодорова.

Тя обясни, че земеделските стопани нямат достатъчно административен капацитет за обработването на договорите.

„Процесът трябва да бъде бърз, а в даден ден могат да бъдат събрани около сто работници и изработването на един такъв договор отнема около 5 минути на работник. Същевременно служителите на Инспекцията по труда правят проверките си рано сутрин и очакват договорите по това време вече да са готови“, обясни Наталия Тодорова.

Главна инспекция по труда изготвя електронна система за подаване на договорите за сезонна работа, но регистрацията в Националната агенция за приходите няма как да отпадне, коментираха преди дни от Инспекцията.

Работодателят трябва да има възможност за подбор на работниците и за дадения ден да информира Главна инспекция по труда колко служители ще работят на обекта, а впоследствие проверяващите да инспектират, настояват още земеделците.

Тодорова съобщи и за необходимостта за по-ясна разяснителна кампания по правилата и процедурата, тъй като много от работниците не са наясно. Някои групи хора отказват да предоставят личните си данни при краткотрайно наемане на работа заради опасения от загуба на социални права, каза Тодорова.

По правило те имат право на труд за 90 работни дни в рамките на календарна година, сключвайки подобни договори, без да губят правото си на социални помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още