fallback

Н. Ваньов: Времето на петрола изтича

Саудитска Арабия и Иран имат възможности да маневрират, защото добивът на суровина там е евтин, смята финансистът

10:06 | 18.04.16 г. 17

Основните страни производителки на петрол виждат, че времето на този енергоносител изтича и поведението им може да се интерпретира като сигнал, че искат да продадат запасите, които имат.  Това коментира финансистът Николай Ваньов пред Bloomberg TV Bulgaria след провала на срещата на петролните държави в Доха.

Финансистът допълни, че големият проблем е в липсата на разбирателство между Иран и Саудитска Арабия.

"Доста страни се намират близо до капацитета си, но Иран все още е далеч. Целта на Саудитска Арабия е да запази пазарния си дял. Тя иска да изстисква все повече и повече от щатските производители на петрол, чието производство е доста по-скъпо. На тази база неразбирателството бе съвсем нормално и очаквано", каза той. 

По думите на Ваньов Саудитска Арабия и Иран имат най-големи възможности да маневрират, тъй като добивът там е доста евтин, за разлика от Русия и страните от Южна Америка.

Той коментира още, че състезанието между конвенционални и шистови производители, което започна в началото на миналата година, водено от Саудитска Арабия, донякъде се дължи и на състезание за изчерпване на времето.

Ваньов вижда аналогии в движението на цената на петрола до 2013 година и сегашния спад с това, което се случи на петролните пазари през 70-те и 80-те години.

"Недостигът на петрол по време на кризата през 70-те и 80-те години доведе до промяна в начина на използване на суровината и дори намаляване на търсенето, което пък доведе до сриването на пазара през 80-те години", обясни той. 

Според него и забавянето в Китай продължава да бъде сериозен проблем за пазара на петрол.

Секторите, които ще спечелят от поскъпването на петрола, са високотехнологичният сектор и алтернативните енергоносители. То обаче би могло да доведе до загуби за финансовия сектор, тъй като ще развърже ръцете на монетарните власти и най-вече на Фед да вдигне лихвите, а това ще навреди на текущите портфейли на финансовите институции. 

Очаквайте видео с целия разговор

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 04.09.22 г.
fallback