IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ваньов: Времето на петрола изтича

Саудитска Арабия и Иран имат възможности да маневрират, защото добивът на суровина там е евтин, смята финансистът

10:06 | 18.04.16 г. 17
Н. Ваньов: Времето на петрола изтича

Основните страни производителки на петрол виждат, че времето на този енергоносител изтича и поведението им може да се интерпретира като сигнал, че искат да продадат запасите, които имат.  Това коментира финансистът Николай Ваньов пред Bloomberg TV Bulgaria след провала на срещата на петролните държави в Доха.

Финансистът допълни, че големият проблем е в липсата на разбирателство между Иран и Саудитска Арабия.

"Доста страни се намират близо до капацитета си, но Иран все още е далеч. Целта на Саудитска Арабия е да запази пазарния си дял. Тя иска да изстисква все повече и повече от щатските производители на петрол, чието производство е доста по-скъпо. На тази база неразбирателството бе съвсем нормално и очаквано", каза той. 

По думите на Ваньов Саудитска Арабия и Иран имат най-големи възможности да маневрират, тъй като добивът там е доста евтин, за разлика от Русия и страните от Южна Америка.

Той коментира още, че състезанието между конвенционални и шистови производители, което започна в началото на миналата година, водено от Саудитска Арабия, донякъде се дължи и на състезание за изчерпване на времето.

Ваньов вижда аналогии в движението на цената на петрола до 2013 година и сегашния спад с това, което се случи на петролните пазари през 70-те и 80-те години.

"Недостигът на петрол по време на кризата през 70-те и 80-те години доведе до промяна в начина на използване на суровината и дори намаляване на търсенето, което пък доведе до сриването на пазара през 80-те години", обясни той. 

Според него и забавянето в Китай продължава да бъде сериозен проблем за пазара на петрол.

Секторите, които ще спечелят от поскъпването на петрола, са високотехнологичният сектор и алтернативните енергоносители. То обаче би могло да доведе до загуби за финансовия сектор, тъй като ще развърже ръцете на монетарните власти и най-вече на Фед да вдигне лихвите, а това ще навреди на текущите портфейли на финансовите институции. 

Очаквайте видео с целия разговор

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
А дано излезеш прав ------------------------------------------той рядко излиза прав ..... приказките за тея вентилатори ги слушаме отдавна но войните за тунджата не спират, ако спрат те тогава може би вече сме на вентилатори :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
ми аз не намирам позицията ми за крайна, даже не я намирам за далеч от твоята...въпреки, че както съм казвал-петрола(за разлика от въглищата) не се ползва само за източник на енергия и на тоя етап е безалтернативен за доста браншове(например-за химическата промишленост). Не коментирам цената никъде-само ми изглежда много странно от кво ще си правим вазелина...Та-търсенето няма да спре(ако трябва да прогнозирам-следващите баре 100 години). Да падне цената-що не? То както виждаме и сега е функция на политиката, а не на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 8 години
Мисля че за да става патакламата всички сте заели крайните си позиции и се замеряте с лафове . Не петрола няма да изчезне , както и не са изчезнали въглищата ( и до момента най големия енергоизточник в света ) но енергийните ресурси са стоки субститути . Раждането на алтернатива неминуемо влияе на цените на петрола и натиска цените му надолу и понеже пазара не винаги се движи от реални данни дори новините за алтернативи подтиска цените на стоките субститути . За пример - въглищата не изчезнаха , но цените останаха толкова ниски че всички мини за закрит въгледобив в белия свят фалираха и хлопнаха кепенците . Та новите технологии в добива , както и това че запада технологично успя да ограничи ползването на енергийни ресурси натискат цената надоле и това ще остане така поне до сериозно ограничаване на добива на петрол , но дори и да се ограничи добива и цените да рипнат добива в по скъпите находища винаги ще стоят като бенчмарк и ще натискат цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
така е...сиреч-след 100 години може петрола да не е толкова разпространен(щото волове и машини на въглища и сега се ползват)...Ами...това ли е "изтичането на петрола"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Така е - тъ^паците са неизтребими! По тях никой не стреля! На тях се крепи светът! Само им сипвай редовно в паницата "информация"... хахаха!След има-няма 100 години може внуците ти да са забравили за петрола... Щото преди има-няма 100 години повечето техника се е двжела с електричество и бензин, като изключим локомотиви и кораби, ама карай... Но пък докато замените с Люсиенчо електроцентралите на въглища, и децата ви ще се пенсионират! Чисто новите ни и модерни американски чудеса на технологията в Раднево поне още 30 години ще ви радват... Изобщо не коментирам тези на природен газ...Някой ден и нефтът ще си отживее времето, и природният газ, и вероятно дори електричеството в днешния му вид, но ще почакате с Люсиенчо бая повече от 10 години... Изобщо, изфлякала се че^кия на сгурия... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
scott
преди 8 години
феърфакс,требва да различаваме възможното от желаното.ШИБАНЯЦИТЕ ОТ УОЛСТРИТ СИ ВИКАТ: НАПРАИ НОВИ КОМПАНИИ ЗА ВЪЗДУХХ, СЛЕНЧЕНЕЩОСИТАМ И САМОХОД....посуе върло рикламес и ше ги продаваме с 10 000 процента печалба през следващите 3 години. непрекъсната смена на правилата за *** имаме предимство.Обаче: пропогандес е мноо нездрава. Твърде нагъчкан стана светъ, твърде презадоволен, твърде банален. ше се промени, да. ама не към високохнологичнос и усложняване. по-скоро към опростяване, деградациа, атомни взривове. КУПИСИБЪРЗО АКЦИИ У ТЕСЛА! Неска две за лафче, утре 2 за 10 000 лева.муахахахахахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 4
fairfax
преди 8 години
Хаха..Ами преди има-няма 100 години почти всичката техника се е движила с въглища, а още преди това - с добитъци. Ама и тогава е имало мъдреци, които хилейки се са казвали, че никакви машинки не могат да заменят добрия стар вол и така ще е вовеки веков и че тъ^паци винаги е имало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 8 години
Трагедията обаче не е, че има смешни клоуни като Ваньов и писалите по-долу люсиенчовци - тъ^паци винаги е имало! Трагедията е, че те проповядват с такова вътрешно убеждение, така пламенно изразяват своята "компетентност", че започват да правят впечатление, добиват ореол на експерти и в един момент лъсват като министри, еврокомисари, банкери, финансисти и прочее... И съответно после се чудим как така Европа се докара да тресе от проблеми и колкото повече я оправят същите тези експерти, толкова повече се зас^ира положението, та се налага американски войски да я пазят от разпад и гибел...Изобщо, скоро - най-много след 10 години от Европа по-скоро няма да остане камък върху камък, отколкото да спре да ползва бензин и дизел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... Мишите мозъци така разсъждават - аз си купих електреческа кола, затова фък дъ петрол! Ама мишуетата нямат мозък да си представят как точно се задвижва с електричество 20-тонен тираджийски влекач, бетоновоз, асвалтополагач и валяк, презокеански авиолайнер или морски контейнеровоз... За тези недокла^тени мислители от поколението, продукт на свободната любов, бъдещето е на технологиите, които те виждат и ползват в пластмасовите си офисчета или цъкайки на джобните си играчки! За тях светът на суровините и сак се създават металите, стъклото, полимерите, текстилът, дървесината и още какво ли не, как се добиват, как се обработват, как се транспортират и прилагат по предназначение не съществува! Те ще карат електрическата си играчка и ще си возят двуклетъчния мозък и правото си черво по новите магистрали, без да имат идея как са се появили тези магистрали, от какви материали са построени, какви машини са ги строили, тези машини от какво и как са създадени, как се задвижват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 8 години
Кажи на този, който ти плаща пари да ти дадат нови опорни точки, че си пълна трагедия.Петролът, трудно ще го забравим, но ще има спад 90+% на търсенето спрямо текущите нива - все още пластмасата се прави от фосилът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още