IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейска агенция да проверява дейностите в горите предлагат екоактивисти

Въпреки направените досега промени в стопанисването на горите корупцията остава, смятат природозащитниците

14:08 | 18.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Единна европейска агенция да контролира дейностите в горите, за да бъде приключен въпросът с корупцията, предложиха на форум граждански организации.

По време на дискусията представители на Коалиция „За да остане природа в България“, на горския сектор, също и на преработващата индустрия обсъдиха конкретни предложения, които до средата на май ще бъдат обобщени в гражданска позиция. Тя ще бъде представена на институциите – земеделското министерство, Народното събрание и Министерския съвет, съобщи Любомир Попйорданов, председател на  Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Въпреки направените досега промени в стопанисването на горите корупционните практики остават, твърдят участниците във форума.

Преди година – две искахме затягане на контрола и прозрачност, но се оказва, че проблемът не е законодателен, а системен – основната цел на дейностите в горите е икономическите структури да си изкарат печалбата и заплатите, коментира Александър Дунчев от WWF. 

„Далаверите в гората продължават с политическа протекция въпреки новите условия за контрол“, заяви той.

По темата дали горите да се стопанисват от държавата, или пък от частни субекти, Михаил Колчев от Асоциацията на ползвателите на дървесина заяви, че въпросът всъщност опира до контрола.

Патрик Смитьойс, който лично е приел каузата за опазване на българските гори и е направил любителски филм за износа на непреработена дървесина, обясни идеята за единна проверяваща европейска агенция: „Страни като Румъния и Хърватия имат сходни проблеми. Ако бъде създадена такава агенция, шведите ще проверяват българите, те пък финландците, а те - испанците“, коментира той.

Участниците в дискусията посочиха, че е необходимо да се намери механизъм за увеличаване на добавена стойност от дейностите в горите, което да се отрази на работните места, на инвестициите в модерни добивни и преработващи машини и като цяло на икономиката.

Шестте държавни горски предприятия плащат дивидент на държавата едва от 10 ст./дка за година, твърди Патрик Смитьойс, който се обяви категорично против сегашната структура за стопанисване на горите.

Според него производството на продукти с ниска стойност като пелети и плоскости за строителството създава незначителен брой работни места и е катастрофално за икономиката.

Участниците във форума настояват дървесината от публичните гори да се продава централизирано, да се забрани ползването й за производство на ток, а някои от тях поискаха мораториум върху износа на непреработени трупи (вече имаше такъв временен мораториум след скандали за корупционни практики в горите - бел. ред.).

Лесовъди определиха сегашния Закон за горите като неработещ „сбор от есета“.

Според тях Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да направи секторен анализ и ако установи наличие на монопол, да препоръча законодателни промени. Също така лесовъдите настояха за деполитизация - законодателно служителите в горския сектор да бъдат защитени, за да не бъдат уволнявани при всяка смяна на властта.

Любомир Попйорданов поиска пък да бъде защитена естетическата и туристическата стойност на горите. Той предложи фирмите да внасят гаранции, за да е сигурно, че няма да разрушават пейзажа и туристическата инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
todor6104
преди 8 години
"Също така лесовъдите настояха за деполитизация - законодателно служителите в горския сектор да бъдат защитени, за да не бъдат уволнявани при всяка смяна на властта."Всяка власт слага на кранчето свои хора. Горския служител е като миткичар - зора е докато вземе печата. Като спрат кражбите, дървесината ще се използва по предназначение. Няма да излезе сметката да се правят пелети и ток от дървесина на цена 100лв./м3. Сегашната структура на дърводобивните предприятия е създадена от Мирослав Найденов и Емо фаса за да централизира кражбите в гората. Следващите властимащи им беше много удобна и не я промениха. Затягането на мерките за контрол има за цел да спе тия кито нямат политически чадър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още