IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биомасата ще започне да измества въглищата след 2025 г., прогнозира експерт

Ядрената енергетика може да се завърне на "бял кон", коментира Иван Хиновски

13:43 | 20.01.16 г.
Биомасата ще започне да измества въглищата след 2025 г., прогнозира експерт

Биомасата ще започне да измества въглищата след 2025 г., коментира за БТА председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. По думите му постепенното изместване на изкопаемите горива от биомасата у нас ще се наложи по икономически и екологически съображения, в отговор на изискванията за опазване на околната среда, поети от Европейския съюз (ЕС), част от които е България.

Най-актуалните международни и политически документи, приети в областта на опазването на околната среда и енергетиката, много ни тревожат, коментира Хиновски. Според него сега е моментът България да вземе мерки, защото поетите от ЕС задължения в областта на опазване на климата и новия Енергиен съюз, ще имат "изключително тежки последствия за българската икономика в средносрочен до дългосрочен период".

Анализите на Българския енергиен и минен форум показват, че в изпълнение на новите изисквания ще има сериозен срив на редица производства, които ще изпаднат от конкурентоспособност.

"Ще има закриване на топлоелектрически централи (ТЕЦ) и мини, ще се наложи да се повишават осигуровки и данъчни ставки за замърсяващите производства. Редица области от индустрията ще повишат значително разходите си, а с това и себестойността на продукцията си", смята Хиновски. Затова според него е нужно много бързо да се изготви нова икономическа стратегия за развитие на България, включително и нова енергийна стратегия.

България е длъжна да изпълнява всичко, по което е постигнат консенсус в ЕС

Това не е негативен сценарий, това са международно поети ангажименти от ЕС във връзка с Парижката конференция по опазване на климата и концепцията за Европейския енергиен съюз, в който България е длъжна да изпълнява всичко, което е решено с консенсус от ЕС, отбеляза той.

Европейският съюз има нова по-висока цел за дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в микса на брутното енергийно потребление, като до 2030 г. тя е вече 27%, посочи Хиновски.

Това означава, че след 2020 г. България трябва да направи допълнителни усилия за изграждане на още толкова ВЕИ от брутното потребление, добави той. Според сценария на Българския енергиен и минен форум, е най-изгодно за икономиката този процент да се реализира чрез мощности на биомаса и малки покривни фотоволтаични инсталации.

От неправителствената организация смятат, че подобно, макар и частично изместване на въглищата от биомасата, е възможно дори в ТЕЦ от комплекса "Марица изток". Голяма част от централите, които използват въглища директно, на първия етап - до 2030 г., ще преминат на миксиране на въглища с биомаса, прогнозира Хиновски.

ТЕЦ, преработващата индустрия, транспортният и горският сектор ще се окажат най-засегнати

С новите екоизисквания България ще трябва да започне да ограничава емисиите на парникови газове, което ще рефлектира в много индустрии и в много ТЕЦ, които след 2035 г. ще бъдат подложени на натиск за закриване, прогнозира председателят на България енергиен и минен форум. По думите му редица замърсяващи индустрии като производството на сода, циментовата и торова промишленост ще бъдат силно ограничени и ще трябва да плащат "значителни карбонови глоби".

Транспортът ще има чисто нова роля като замърсител с парникови газове, съгласно решенията на конференцията в Париж, коментира той. По думите му този сектор ще трябва да поеме своя дял в ограничаване на замърсяването с парникови газове, което ще доведе до повишаване на разходите и поскъпване на транспортните услуги.

"След 2035 г. до 2050 г., когато емисиите на въглероден диоксид трябва да се съкратят с минимум 80 процента, ще се наложи и затваряне на ТЕЦ поради неконкурентоспособност", прогнозира председателят на Българския енергиен и минен форум. Причината е, че към въглищните ТЕЦ в този период ще има нови изисквания - освен, че ще трябва да ограничат драстично тези емисии, те ще трябва да изграждат инсталации за улавяне, съхранение, но и за реутилизация на тези газове. Това е ново тежко изискване - изключително сложно и скъпо от технологична гледна точка, посочи Хиновски.

Ядрената енергетика може да се завърне на "бял кон"

"Тези нови изисквания в областта на енергетиката са база на прогнозите, че ядрената енергетика ще се завърне на "бял кон" в сегмента на базовите генериращи мощности. Това разбира се, е само началото на фазата на лансиране на нови енергийни доктрини, но редица проблеми на тези технологии и особено финансовите, остават да търсят подходящи пазарни решения", коментира той.

В горската промишленост и земеделското производство има редица решения, които налагат драстично съкращаване на емисиите на метан, посочи специалистът. Според него използването на биомаса ще стане задължително след 2020 г., защото всички земеделски продукти ще трябва да бъдат оползотворявани.

В горите ще трябва да започне изчистване на всички междинни пространства от гниещата дървесина, което коренно се различава от досегашните горски стратегии. Лансира се стратегия, при която всички междинни горски пространства ще трябва да се покриват с вид синтетични слоеве или мембрани, а натрупаният метан под тях се препоръчва да се реутилизира, за което са нужни нови и все още неразработени технологии, посочи той.

Това са международно дискутирани, но и приети направления, които рано или късно ще ударят България и сега е моментът да се готвим за тях, коментира още Хиновски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още