IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Време е за предоговаряне на дългосрочните договори в енергетиката

Нужно е да се изготви и нова енергийна стратегия, смята председателят на БЕФ

11:20 | 07.01.16 г.
Хиновски: Време е за предоговаряне на дългосрочните договори в енергетиката

Предоговаряне на дългосрочните договори е сред приоритетите пред българската енергетика през 2016 година. Това посочи енергийният експерт и председател на Българския енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски, цитиран от агенция "Фокус".

Той допълни още, че трябва да бъде потърсено и решение за замразените енергийни проекти. Важна задача ще е и оптимизацията на енергийния микс, смята още експертът.

Припомняме, че в последното за 2015 година заседание на Министерския съвет беше взето решение финансовият министър Владислав Горанов да подпише договор с адвокатски кантори, които да анализират какво ще коства на държавата преразглеждането на дългосрочни договори, сред които тези на двете "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал и AES Гълъбово.

Хиновски препоръчва още и разработването на нова енергийна стратегия на страната. "В момента е време да се направят точни планове за развитие", каза той.

Иван Хиновски коментира и стартирането на българската енергийна борса от средата на месеца и заяви, че благодарение на нея, дружествата ще имат възможност да получат необходимите минимални разходи за съществуването си, което ще им позволява да поддържат съоръженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още