IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Енергийният съюз на ЕС ще има тежки последици за България

България спешно трябва да изработи стратегии за развитие на икономиката и на енергетиката, препоръчва експертът

17:05 | 14.01.16 г. 1
Хиновски: Енергийният съюз на ЕС ще има тежки последици за България

За сериозни последици за икономиката на България в средносрочен и дългосрочен план от задълженията на ЕС в областта на климата и новия Енергиен съюз предупреди председателят на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски.

Според анализите на организацията редица производства ще бъдат неконкурентни и ще бъдат закрити, ще се увеличават данъчните ставки за големите замърсители, което ще повиши и разходите им, както и ще има закриване на топлоцентрали и мини.

По време на форум за развитието на българската икономика и енергетика Хиновски уточни, че не става дума за негативен сценарий, а за последствия от международно поети ангажименти на ЕС, пише БТА.

Става дума за решенията, взети по време на Парижката конференция за опазването на околната среда и идеята за създаване на Енергиен съюз. България е длъжна да спазва тези ангажименти, като член на общността, допълни още експертът.

Затова и препоръката на БЕМФ е за спешно създаване на нови стратегии за икономическото развитие и за развитието на енергетиката в страната. Документите трябва да се разработят много бързо и да бъдат взети мерки срещу последиците от задълженията на ЕС в областта на опазването на околната среда, както и за новата енергийна общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ами аз точно за това пиша ,че трябва осветляване на икономиката ,спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558тоест трябва държавна стратегия която да се изпълнява независимо кой ще дойде на власт И се радвам ,че нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц също го каза: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още