IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС да преговаря "с един глас" за енергийни договори, настояват евродепутати

Всички енергийни проекти трябва да отговарят на законодателството, записа ЕП в резолюция за Енергийния съюз

19:17 | 15.12.15 г. 2
ЕС да преговаря "с един глас" за енергийни договори, настояват евродепутати

Държавите от ЕС трябва да преговарят "с един глас" при преговорите с трети страни за изготвянето на енергийни договори, както и да дадат по-силна роля на Европейската комисия в преговорите, свързани с електропотреблението. 

Това записаха европейските депутати в резолюция относно създаването на Енергиен съюз в общността.Документът беше подкрепен с 403 гласа "за", 177 "против", а 117 депутати се въздържаха при гласуването, съобщават от пресцентъра на Европарламента.

Членовете на общността трябва да търсят активно "по-устойчиви и конкурентни цени и разходи за внос на енергия" чрез диверсификация на доставките на енергийни източници, доставчици или маршрути. Всички инфраструктурни проекти на ЕС трябва да са изцяло в съответствие с европейското законодателство в областта на климата и енергетиката, както и на дългосрочните цели и приоритети, включително енергийната сигурност на ЕС, записаха още депутатите.

Сигурността и конкурентоспособността на енергийните доставки ще бъдат ключов въпрос за Енергийния съюз, казват депутатите. Той трябва да осигури на гражданите сигурна, устойчива и достъпна енергия.

За да бъде създаден съюзът обаче са нужни координирани усилия на страните от ЕС да намалят зависимостта си от вноса на енергия. Това трябва да стане чрез подобряване на сигурността на доставките, засилено ползване на възобновяеми източници, намаляване на търсенето и други мерки.

„Парламентът се съгласи днес, че общият енергиен пазар трябва да бъде крайъгълният камък на Енергийния съюз“, заяви докладчикът по темата Евжен Тошеновски. „Въпреки това, когато държавите членки са изправени пред доминиращ доставчик на енергия, пазарните правила трябва да бъдат подкрепяни от механизми за солидарност", допълни той.

Евродепутатите призовават за „ревизия на съществуващото законодателство за енергийна ефективност, включително Директивата относно енергийните характеристики на сградите и Директивата относно енергийната ефективност.

Те отбелязват, че 61% от вноса на газ се използват в сгради, най-вече за отопление.

Възобновяемите източници не само намаляват зависимостта от вноса, но и играят решаваща роля за подобряването на качеството на въздуха и създаването на работни места и растеж, отбелязва текстът. Евродепутатите допълниха, че тяхното развитие е от „ключово значение за енергийния съюз“.

Със своята резолюция евродепутатите подчертаха нуждата да се използва по най-добрия начин съществуващата национална и трансгранична инфраструктура, за да може енергията да се ползва ефективно и да се засили сигурността на доставките.

„Изцяло интегриран вътрешен пазар за електричество може да спести на потребителите на ЕС между 12 и 40 милиарда евро годишно до 2030 г.“, е записано в отделна резолюция, която също беше гласувана в пленарната сесия.

В нея е допълнено, че предложената от Комисията „цел от 10% за междусистемна електроенергийна свързаност до 2020 г. трябва да бъде допълнена от други, по-амбициозни и основани на доказателства цели до 2030 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Пропуснали са една много важна точка в законодателството - всички енергийни проекти в ЕС да НЕ са собственост на Германия или да НЕ са под неин контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още