IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 накърнява принципа на солидарност, опасяват се евродепутати

На 18 ноември ЕК ще представи доклад за развитието на Енергийния съюз с данни за всяка страна от общността

17:38 | 10.11.15 г. 2
"Северен поток" 2 накърнява принципа на солидарност, опасяват се евродепутати

Разширението на "Северен поток" може да окаже негативно въздействие върху енергийната сигурност и диверсификацията на газовите доставки в ЕС. Това опасение записаха депутатите от комисията по въпросите на промишлеността в Европейския парламент в резолюция за развитието на Енергийния съюз в ЕС.

Според тях проектът ще окаже влияние и върху принципа на солидарност между държавите, който е един от водещите за общността.

В своята резолюция евродепутатите представят вижданията си относно изграждането на Енергийния съюз, става ясно от съобщение на пресцентъра на ЕП. Те настояват, че националните енергийни миксове не трябва да представляват бариера за единния пазар и допълват, че взаимосвързания вътрешен пазар е в основата на бъдещия Енергиен съюз в ЕС.

Депутатите препоръчват на държавите, които не позволяват метода "хидравличен фракинг" за проучване и добив на въглеводороди, да спазват минималните принципи, които е изготвила Европейската комисия по казуса.

С цел минимизиране на енергийната зависимост на ЕС трябва да бъдат изцяло оползотворени собствените ресурси, е записано още в резолюцията на парламентарната комисия. Депутатите допълват още, че бюрокрацията може да обезкуражи лица, които искат да инвестират в областта.

Като един от енергийните ресурси в документа са посочени възобновяемите енергийни източници. Отбелязано е, че те играят ключова роля в дългосрочната цел на ЕС за намаляване на емисиите парникови газове по разходно-ефективен начин.

В тази връзка европейските депутати, членуващи в комисията, приветстват ангажиментите на ЕК да превърне Евросъюза в световен лидер във възобновяемите източници.

За предимствата на единен енергиен пазар говори и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. По време на форум в датската столица Копенхаген той подчерта, че той ще донесе по-конкурентни цени на услугите, по-висока сигурност на доставките и ще помогне да бъдат изпълнени целите на общността по отношение на енергетиката и климатичните промени.

Европейският съюз се основава на четири основни свободи - на движението на хора, стоки, услуги и капитали. Шефчович подчерта в своята реч, публикувана на сайта на ЕК, че е време и да се замислим за свободното движение на енергия.

Комисарят анонсира и представянето на първия годишен доклад за развитието на Енергийния съюз, което ще се състои на 18 ноември. Документът ще съдържа анализи на Европейската комисия за ситуацията във всяка една държава от общността на фона на задълженията към Енергийния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Северен поток" 2 накърнява принципа на солидарност, опасяват се евродепутати"Да се опасяват колкото си щат...Южен поток не може , щот България щеше да седи на крана , Северен може щото там седи Германия...Солидарност , ала бала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още