IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплати за над 19 млн. лв. не са изплатени през 2015 г.

КНСБ предлага собственици на фирми в неплатежоспособност да са длъжни да изплащат заплатите и обезщетения на работниците

15:58 | 18.04.16 г. 3
Заплати за над 19 млн. лв. не са изплатени през 2015 г.

Към края на 2015 година са забавени трудови възнаграждения в размер на над 19 млн. лв. За миналата година са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 24 млн. лв.

Продължителността на забавяне на трудовите възнаграждения рядко надхвърля 2-3 месеца. В близо 40% от случаите забавянето е месец, 20 на сто от фирмите забавят възнагражденията два месеца, а 15 на сто не са изплатили възнагражденията три месеца, уточняват от синдиката.

Като мярка срещу порочната практика от КНСБ предлагат промяна в Кодекса на труда, според която собствениците на дружества в неплатежоспособност да са задължени да изплащат дължимите трудови възнаграждения и обезщетения на работниците. От синдиката искат този вид задължение да се възлага само на собствениците, които имат контрол при вземане на решения за разпоредителни сделки с активите на предприятията. 

Според президента на синдикалната организация Пламен Димитров отговорността на собствениците, която според Търговския закон е само до размера на участващия капитал, не трябва да се прилага и по отношение на трудовите правоотношения, съобщава БТА.

От КНСБ предлагат и други промени за решаването на проблемите на работниците и служителите, на които са им забавени заплатите. Сред тях е и възможността Фондът за гарантиране на вземанията на работниците и служителите да може да извършва еднократно гарантирано плащане на работници и служители в случаите на временна финансова криза на работодателя. Според законодателството в момента Фондът се задейства, когато има процедура на неплатежоспособност.

Синдикалистите предлагат да се криминализират деянията, насочени срещу упражняване на правото на синдикално сдружаване. Те предлагат в Наказателния кодекс да се въведат санкции при опит за препятстване на това конституционно право.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
По интересно е защо мярката е предложена така, че никак да не засегне офшорките /истинските собсвеници нямат контрол/ а само малкия и среден бизнес дето седи с имената синя Търговския регистър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Много ми е интересно на публичните компании кой собственик точно ще ги изплаща тия заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Тези са се побъркали. Фирмата ти закъсва и работниците ти продават апартамента. Кой въобще ще наема хора тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още