fallback

Борисов дава заден за Изборния кодекс

Утре премиерът ще проведе серия от срещи, склонен да препоръча на депутатите от ГЕРБ да ревизират промените за вота

18:24 | 25.04.16 г. 4

Премиерът Бойко Борисов е склонен да препоръча на депутатите на ГЕРБ да ревизират промените в Изборния кодекс, които предизвикаха обществено недоволство, съобщава БНР.

Утре Борисов ще разговаря с всички парламентарни групи, които подкрепят правителството, както и с лидерите на партиите в управляващата коалиция. Според премиера част от приетите поправки нанасят щети и на ГЕРБ.

Припомняме, че с промени в Изборния кодекс през миналата седмица беше въведено задължително гласуване. Вотът за българите в чужбина пък ще се провежда само в посолства и консулства. Досега броят на изборните секции в чужбина се определяше според приетите и обработени заявления на избиратели зад граница, както и по предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за образуване на секции.

Отделно депутатите решиха, че вот "две в едно" няма да е възможен. Така те отделиха референдума по въпроси на Слави Трифонов от президентските избори.

Промените в Изборния кодекс предизвикаха широко обществено недоволство. В момента онлайн се набират подписи в петиция срещу промените, подготвят се и масови протести. През миналата седмица вече имаше протести на българи в няколко държави в Европа.

“Не само съм склонен, но ако беше правителство на ГЕРБ, сега нямаше да ги приема. Сега, когато обаче сме зависими едни от други - четири партии, мога да се произнеса едва, когато чуя останалите лидери на другите три формации”, коментира премиерът, цитиран от БНР.

На практика министър-председателят се опита да прехвърли на Патриотичния фронт отговорността за поправките. Партията предложи текстовете, които касаят изборните секции в чужбина.

“Предложенията на Патриотичния фронт бяха много ясно формулирани и те изискваха от нас да ги подкрепим. Въпреки че те са болшинството изцяло срещу моето разбиране, ние като отговорна партия за стабилността и коалицията ги подкрепихме. Нека бъдат така добри и да си излязат и да си ги защитят пред обществото”, коментира Борисов.

Той отново припомни, че не подкрепя задължителното гласуване, но допълва, че текстът е приет също по настояване на Патриотичния фронт.

“На среща с господин Симеонов аз категорично настоях това да става едновременно с електронното гласуване, за да може като отпадат секциите извън посолствата и консулствата, да имат тези хора възможност да гласуват по електронен път. Всичко беше подредено, с логична мисъл”, каза още Бойко Борисов.

Според него въведеното задължително гласуване всъщност не е задължително.

Премиерът допълни, че разговорът с лидерите на другите партии в управляващата коалиция ще е публичен, защото му е омръзнало “ГЕРБ да поема цялата тежест” от решенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 05.09.22 г.
fallback