fallback

УПФ настояват за свободен избор на осигурените при изплащането на втора пенсия

Пенсионните дружества искат в закона да се уреди възможността за унаследяване на пожизнената пенсия

17:31 | 26.04.16 г. 8

Пенсионните дружества настояват задължението за получаване само на пожизнени пенсии от универсалните фондове да се замени със свободен избор. Това се посочва в позиция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/ във връзка с публикувания за обществено обсъждане от Министерството на финансите проект на Закон на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Пенсионните дружества заявяват своето категорично желание да изплащат всички видове пенсии, като настояват задължително в закона да се регламентира свободен избор на българските граждани и към момента на тяхното пенсиониране да им се предостави право сами да преценят и изберат дали искат да им се изплатят наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалните им партиди, дали искат да получават пожизнена пенсия или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване, посочва се в позицията. 

Пенсионните дружества настояват и за лицата, избрали да получават пожизнена пенсия, да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване.

В този смисъл настояваме задължението за получаване само на пожизнени пенсии от универсалните пенсионни фондове да се замени със свободен избор на лицата, съобразно волята им и конкретната житейска ситуация кога и как да се разпоредят с личните си пенсионни средства, което да става към момента на пенсионирането им. Това би било аналогично на последните значителни промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) (от лятото на 2015 г.), с които се даде право на гражданите да избират вида си на осигуряване, включително и да предпочетат само Държавното обществено осигуряване. Само подобен аналогичен законодателен подход ще гарантира спазване на конституционно признати права на собственост на гражданите и на пенсионно осигуряване при зачитане на собствената им воля, смятат от БАДДПО.

От там заявяват, че всякакви промени, които се отнасят до сектора на допълнителното пенсионно осигуряване, следва да се предлагат, дискутират и осъществяват след приключване на прегледа на активите на пенсионните фондове.

Те отбелязват, че не е ясно след евентуалното приемане на настоящия законопроект, какво още ще се случва при регулирането и надзора на допълнителното пенсионно осигуряване с оглед на заложеното  в Национална програма за реформи след провеждане на този преглед да се изготвят нови законодателни промени през септември 2016 г. в КСО.

Предложенията на МФ не са аргументирани чрез пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и върху социално-икономическото развитие на страната, посочват още от асоциацията. По тях не е проведено предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни и с браншовите асоциации. Определен е срок от 3 седмици за обществено обсъждане, като значителна част от него са национални и празнични дни, пише в позицията.

Подобен законодателен подход - „набързо“, „на тъмно“ и в „тайна“ от обществото и от бранша създава правен хаос, нестабилност и риск от противоречива правна уредба, ерозира доверието в пенсионната система, а като цяло и във финансовата система и нейната стабилност, смятат от БАДДПО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 10.09.22 г.
fallback