IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MФ слага край на индивидуалните партиди за втора пенсия

Ведомството предлага пенсиите от частни фондове да се изплащат от общ пул

20:24 | 22.04.16 г. 87
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Министерството на финансите готви нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб. Бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани в петък късния следобед на страницата на ведомството. 

„През първия период средствата на осигурените лица и доходът от инвестирането им се натрупват в индивидуални партиди. След като приключи периодът на натрупване и осигуреното лице придобие право на пенсия, настъпва втората фаза – тази на изплащане на акумулираните средства. Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. То може да се осъществява само на базата на създаване на обща сметка (пул / технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя правото на получаване на съответния вид пенсия“, пише в мотивите финансовото министерство.

Общият пул ще спомогне за споделяне на риска от преживяване между осигурените лица, а в него ще се прехвърлят средствата им, акумулирани във фазата на натрупване, гласи мотивацията на финансовото министерство. 

Според ведомството по този начин се гарантира пожизненият характер на пенсията и размерът ѝ - независимо от времето на получаване и инвестиционните резултати. Той обаче не позволява пенсията да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата няма да се изплаща на наследниците му.

Ако новото намерение стане факт и в частните пенсионни фондове ще се създава „общ пул”, в който ще се събират вноските на осигуряваните лица и след това ще се плащат пенсии. Така лица, които иначе биха вземали по-ниска пенсия заради по-ниски осигуровки, ще взимат по-висока пенсия, защото и хора с по-високи осигуровки ще попълват „общия пул”. 

При прехвърляне на средства от индивидуалната партида в техническите резерви обаче, законопроектът дава и възможност да се запази част от натрупаните средства по индивидуалната партида и по този начин да се осигури наследяването им (при условие че частта от средствата, предназначени за пенсия, позволява отпускането й в размер най-малко равен на размера на социалнат пенсия за старост с цел да се осигури получаването на един минимален законово регламентиран пожизнен доход). 

Проектът предвижда намаляване на срока, в който новоосигурено лице няма да може да сменя фонда си, от две на една година. 

Периодът, в който всеки ще може да се получава пенсия от втория стълб преди навършване на основната пенсионна възраст, се съкращава на 1 г., предвижда още законопроектът.

При трайно намалена работоспособност в размер на 90% и повече осигуреното лице ще може да получи еднократно или разсрочено цялата натрупана по партидата му сума вместо до 50%, както е в момента. 

Друг нов момент е свързан с въвеждането на правила за съхраняването от пенсионноосигурителните дружества на документацията, свързана с дейността по допълнително пенсионно осигуряване. Досегашната практика показва необходимост от регламентиране на срока за съхранение както на документацията на хартиен носител, така и на електронните данни в дружеството. С новата разпоредба  се предвижда документите, данните и информацията от значение за упражняване на правата на осигурените лица, пенсионерите или техните наследници да се съхраняват от пенсионноосигурителното дружество най-малко 50 години, считано от прекратяване на съответното осигурително правоотношение.  

Пенсионните фондове ще могат да инвестират парите на хората в повече финансови инструменти. Дава се възможност за вложения в акции и облигации при първични публични предлагания на фондовите борси и за инвестиции в облигации на международни финансови институции.

Отпада възможността обаче фондовете да инвестират в инвестиционни имоти. Причината е, че трудно се прави справедлива оценка на въпросните недвижимости и оттам не може да се определи с точност стойността по партидите на осигурените.

Освен това се предвижда пенсионноосигурителните дружества да използват за изчисление на пожизнените пенсии единни таблици за смъртност, утвърдени от ресорния заместник-председател на Комисията за финансов надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

72
rate up comment 7 rate down comment 0
Pitashtia
преди 7 години
*** на вратата не е псувня . Следващите 20-30 години ще се убедите колко съм прав. Възрастните трябва да са грижа на своите деца .При положение че не отглеждаме децата си солидарно, колективно не е справедливо тези които имат и тези които нямат да се радват на едни и същи облаги на старини . Изобщо задължителното участие в пенсионната система е пълна простотия. Всеки има право сам да реши в какво да инвестира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 7 години
Не разбрах какво се случва ако пенсионният фонд фалира , което е логично да се случи след като от 2008 Голямата депресия на този век *** на вратата . Вложените пари в различни активи могат да се стопят и ще се стопят със сигурност , защото демографският срив на развитите икономики и България набира скорост. Ако икономиката не може да компенсира със нарастване производителността на труда намаляващото население в активна възраст обществото ще банкрутира . Просто активите ще се обезценят, което става и в момента . Няма такава инвестиция, която да гарантира доходи на старини , ако няма кой да работи , ако няма млади хора . Представете си ,че всички хора по света вместо да инвестират в следващото поколение , в неговото възпитание , образование и т.н. се задоволят с един или никакъв наследник и спестяват. Какъв ще е резултата ? Ами той вече се вижда в Европа . Провалена цивилизация и нахлуващи варвари . Пенсионирането е неморално и противоречи на природните закони .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Па как да им откраднат като нямаше какво хахахаха, имаш ли идея колко е една пенция по комунизма бе дедо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Мамо мила, ти не можеш да смяташ - измислил... философе дръвен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Отдето ги извади и с КТБ - парите на данъкоплатците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 15 rate down comment 0
algo
преди 7 години
Предложението е кражба Само дето е "законна"Искрено се надявам, че няма да мине и все още има някакви институционални стопери срещу подобна "институционална" кражба.Не разбирам зашо просто при пенсиониране, човек да не получи натрупаните средства по собствената си партида, евентуално като сключи договор с фонда да ги получава като 20 годишен анюитет при лихва х%. Ако почине преди изтичането на тези 20г. наследниците започват да получават плащанията. Ако надживее 20г., което е 85г. при мъжете, просто ня получава нищо. Човек дори може да си избира колко дълго да си получава втрата пенсия, например между 10 и 30 г. ако преживее срока, негов си проблем, че е избрал къс срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Ти по комунистическо колко гладни пенсионери с откраднати пенсии си видял, ако изобщо си живял тогава? Щото ровещите в кофите пенсионирани учителки и инженери се появиха в едни други, евроатлантически години, където всички печелят изборите с антикомунизъм! Еле па ГЕРБ, за който гласуваха всички евроатлантици!Този рефрен за крадливите комунисти стана нещо като симптом за мозъчна дименция - ти нали беше спец по симптомите... хихи... (айде да не е "хаха", че бил си се бил дразнел нещо...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 1 rate down comment 34
s3
преди 7 години
Добре е, че министър Горанов е намерил време за да се заеме и с часдтните пенсионни фондове. Време беше да се намери някой да се заеме да ги орапви и тях, защото наближава времето когато ще трябва да се започне с изплащането на втора пенсия от тях. За да стане това обаче, трябва да се сложи ккрай на индивидуалните партиди, да се организира един общ пул (по български казано кюп), където да се сложат всички средства и да се разпределят от там пенсиите. И да се премахне съответно и наследяемостта на средствата, за да може да има за пенсионерите. Като цяло идеите на министър Горанов са добри, сега е време за реализацията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 27 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
M***мицата ви крадлива герберска комунистическа. Понасъбраха се пари и се чудите как да ги окрадете. За това от мен ще видите o!o осигуровки, o!o данъци.Десетилетия ви плащам на максимална заплата, да има какво да крадете.Импе, къде си майка, да ми обясниш колко сме *** дето не си слагаме парите в пенЦионни фондове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 3
chesten5139
преди 7 години
Общия пул ще важи само за пожизнените пенсии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още