IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 хил. души са прехвърлили парите си от частен фонд в НОИ

Фондовете предупреждават, че осигурителният институт дава подвеждаща информация

11:11 | 15.12.15 г.
14 хил. души са прехвърлили парите си от частен фонд в НОИ

Има масово прехвърляне на влогове от частни пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). От август до момента подадените заявления са 14 хиляди, съобщава bTV.

Универсалните фондове твърдят, че НОИ привлича клиентите им с обещания за увеличение на пенсиите, което обаче не винаги се изпълнява.

Най-малко 6 хиляди пенсионирани полицаи и военни са прехвърлили спестяванията си от частен фонд към осигурителния институт заради обещанието за увеличение на пенсията. Трима от тях обаче са завели граждански дела, защото не са получили увеличение и заради спестена и непълна информация от НОИ.

Асоциацията на пенсионните фондове е изпратила сигнала до ресорните министерства и надзора на НОИ.

Социалният министър Ивайло Калфин обясни, че три са хипотезите, при които след прехвърляне на партидата няма увеличение на пенсията – ако лицето не знае, че има такава сметка в универсален фонд, ако взима максималния размер на пенсията или ако пенсията му е изчислена под минималния размер.

Според данните, представени от управителя на НОИ, средното увеличение на пенсиите при преизчисляване е 73 лева и от него се възползват основно бивши служители на секторите отбрана и сигурност.

Родените след 1960 г. имат право да си прехвърлят спестяванията в НОИ до края на следващата година. С промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от декември миналата година стана възможно прехвърлянето на вноски за втора пенсия от УПФ в НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още