IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли страх от национализация на парите за втора пенсия?

Какво цели финансовото министерство с промяната за личните партиди коментират икономистът Петър Ганев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов

10:26 | 26.04.16 г. 31
Има ли страх от национализация на парите за втора пенсия?

Оправдани ли са страховете, че личните партиди в пенсионните фондове ще бъдат национализирани след предложението на МФ за промяна в Кодекса за социално осигуряване пред bTV коментираха икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Министерството на финансите предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, според които бъдещите втори пенсии от частните фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените. Според финансовия министър Владислав Горанов без този пул може да се окаже, че онези, които живеят по-дълго, може да изчерпят спестяванията си.

Според Петър Ганев не става дума за национализация на средствата за втора пенсия. „Опцията за развитие в законодателството, която беше предложена тези дни, не може да бъде наречена национализация, но предизвиква такъв страх. Фазата на изплащане от частните фондове не е ясно разписана”, коментира Ганев. 

Той обясни, че това, което сега се предлага, зачерква с лекота наследствеността и казва: „Единственият вариант тази пенсия да се изплаща и да бъде пожизнена, е да вкараме парите в общ пул – може би в същия фонд, може би в друг, и този пул да покрива, едва ли не, рисковете”.

По думите на Ганев това провокира недоволство у много хора, „тъй като изведнъж пари, които си спестявал, в момента, в който се пенсионираш, влизат в този общ пул, губиш тази наследственост“. Ако починеш по-рано, на първата година парите просто изчезват, каза икономистът.

Според икономиста правилното развитие е да се даде повече свобода и избор човек сам да каже дали иска тези пари пожизнено или накуп. Тя е допълваща и е право на всеки да го поиска, уточни Ганев. Той сподели,  че не се надява на пенсия от НОИ, „защото и в момента годишният дефицит там е по-голям от КТБ – всяка година в НОИ има по едно КТБ. Но за личната си пенсия не съм толкова притеснен, тъй като тя е защитена по Конституция“.

По думите му „при втория стълб не трябва да говорим за дефицит, защото всеки спестява и получава това, което си е спестил. Проблемът е, ако държавата каже: „Аз искам да наложа солидарност и тъй като ти си спестил много, а друг не е спестил нищо, да вкараме парите ви на едно място, за да може вторият да получи малко повече. Не така работи частното спестяване. Това е солидарната система – първият стълб, и виждаме в момента какви резултати дава той“.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обвини Ганев, че се изказва неподготвен.

Той показа законопроект, публикуван на сайта на Министерството на финансите, в който са описани правата на наследниците, както и какво се случва с лицата, които имат право на наследствена пенсия, при смърт на осигуреното лице.

„Идеята, че някой иска да отнеме правата на наследниците, не съществува в този законопроект. Не отпада унаследяването. Такива пулове, за каквито се говори, няма”, заяви Манолов.

Според него е разписана по-широко възможността за създаването на паричен масив в пенсионните фондове, който да може да реши съществуващото противоречие между факта, че пенсиите са едновременно унаследяеми и пожизнени. „Т.е. трябва да бъдат осигурени правата на всички наследници, но трябва да бъде осигурена пожизнена пенсия и на този, чиито средства по индивидуалната партида ще приключат, преди той да почине“.

На въпрос дали парите от втория стълб ще отиват в общ пул, Манолов отговори: „Не, разбира се“. И по стария закон, и по сегашния се предвижда в рамките на всяко пенсионно-осигурително дружество създаването на буфер, който ще поема пенсиите на тези, чиито партиди ще свършат, преди да са починали.” Ако парите не са свършили, те отиват при наследниците”, каза Манолов.

По думите му „някой качи цялата колегия на някаква шейна“.

Петър Ганев обаче твърди, че според предложението на МФ в момента, в който човек се пенсионира, парите отиват в технически пул. „Ако имаш достатъчно пари, които да гарантират едно ниво на пенсия, част от парите остават в личната партида. Това, което се наследява, е останалото в личната партида”, обясни Ганев. Точката за наследниците не е в техническия пул. Унаследява се, ако стане нещо в личната партида, не в техническия пул, каза той.

„Няма никакво събиране на пари на едно място”, заяви отново Манолов. И припомни, че и по сегашния закон пенсионните фондове са длъжни да осигурят резерв за своя сметка, който да покрие плащането на пенсии на хората, чиито партиди се изчерпат, преди да починат. И тъй като не са го направили досега, този законопроект ги задължава да го направят. „Дори пише, че тези пенсии се изплащат за сметка на пенсионния фонд”, настоя Манолов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
стратегическите въпроси се оставят за философите и учените и на представителите на религиитенема такава глупост просто ... религията трябва тотално да се измете от лицето на Земята, тя си свърши своята работа.. и кои са официалните представители на религиите ? и кой ги е направил официални? Исус ли слиза или баща му ... или Мохамед? Религиозните фанатици като теб са най-опасни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
Във всяка хармонична държава има групи хора, притежаващи различни равнища на мислене : - непосредствените въпроси се решават от търговците или от кметовете ; - тактическите въпроси се предоставят на политиците и на висшите държавници ; - стратегическите въпроси се оставят за философите и учените и на представителите на религиитеНе ми харесва думата религия защото ... св.ап.Петър го е казал в /Деян.2:36/ и /Деян.4:11-12/Статията е добра - http://***.standartnews.com/mneniya-komentar/savremieto_ni_prevrashta_v_umereni_antihristi-272853.html,и съм обяснил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1747595012185392
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Във Библията пише да правим добро и ще ни бъде отплатено при възкресението на мъртвите - аз вярвам ,че като се старая да изпълнявам Христовото слово, Господ ще ме помилва и ще наследя живот вечен Трябва да се молим за всички ,да се казва истината и да прощаваме но това не означава ,че не трябва да има затвори защото някои хора са опасни за обществото поради неукост ,неправилно възпитание и т.н. ,и психопатиите са отделна тема но вече се доказват с ядрено-магнитен резонанс към 5 до 7 минута - http://***.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uwно при политици и банкери е опасно защото обричат милиони на смърт.Психопат е човек който няма съвест - поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора Ако таксиметровите се явяват на психо всеки 6-месеца защо всички високопоставени държ.служители и банкстери да не се явяват на психо и тестове от всякакъв характер - ядреномагнитен резонанс ,и т.н. изследвания ,и за наркотици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Искаш ли аз да ти отговоря ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Остави религията - това е най-важното но за това ако искаш ще ти обясня Да поговорим ако искаш за статията в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027За данните на McKinsey Global Institute за глобалният общ дълг ,че за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти -(знаеш ли какво значи) ,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ЗА ТОВА МИ ПОСОЧИ ГРЕШКАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ето това прави религията с теб ... зомбира те. тук никой не те мрази и никой не ти е враг ... даже обратното, виждам доста хора да се опитват да те ограмотят, въпреки типичния за религиозен фанатик инат който демонстрираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
На нас ни плащат от амбасадата, на вас от посьоля, но кой и защо плаща на Атанасио не мога да проумея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Все повече разбирам казаното от Господ Иисус Христос - ''обичайте враговете си ,благославйте ония които ви проклинат ,добро правете на ония ,които ви мразят ,и молете се за ония ,които ви обиждат и гонят''/Матея 5:44/Аз не се сърдя и знам ,че нещата за които говоря са от много области на науките ,че трябва познания защото на мен ми отне години четене и мислене Просто давам точната информация - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
NASA го каза и се надявам ,че знаеш кой и защо го казва ''о свещена простота''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Евангелието от Лука глава 6 стих 22 ''Блаженни ще бъдете когато би намразят човеците ,когато ви отлъчат и похулят и изхвърлят името ви като лошо заради Сина Човечески''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още