IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: България изостава в качеството на живот

Трябва ни икономически растеж от 4-5%, за да настигнем тези, които живеят по-добре, смята заместник-председателят на ЕК

21:20 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: БТА

България изостава по отношение на качеството на живот и потребностите на населението. Това каза в Пловдив заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

„Ако искаме да настигаме тези, които живеят по-добре, в такъв случай ни трябва икономически растеж от 4-5%. Видяхме, че когато това си го поставим като цел, ние можем да усвояваме бързо и резултатно еврофондовете“, посочи Георгиева.

Тя припомни, че през 2015 г. страната ни е била втора по усвояемост на евросредствата в Европейския съюз (ЕС), но сега по новите програми, по които може да усвоим 32 млрд. лв., има забавяне.

Според Георгиева основните проблеми са недовършените реформи, работната сила и липсата на добра инвестиционна среда у нас.

Като цяло страната ни се вписва добре в Инвестиционния план за Европа, известен още като плана „Юнкер“, каза още заместник-председателят на ЕК.

За кратко време България е сключила три споразумения за малки и средни предприятия, две от които вече работят, а третото се довършва, заяви още тя.

Общият обем на финансирането за малките и средните предприятия е 200 млн. евро. Според Кристалина Георгиева впечатление прави бързото включване на фирми - само по първото споразумение вече има двеста одобрени и получили финансиране проекти в различни сфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още