IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: България също може да получи пари от ЕС заради мигрантите

Заместник-председателят на ЕК изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация

12:24 | 05.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кр. Георгиева: България също може да получи пари от ЕС заради мигрантите

България също може да получи финансова помощ от Европейския съюз (ЕС), ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив. Това обяви еврокомисарят по бюджета и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева в интервю пред БНР. Тя изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна.

През седмицата Брюксел обеща спешна финансова помощ на Гърция в случай, че изпадне в хуманитарна криза и не успее да подслони хилядите мигранти, блокирани на нейна територия.

За първи път ЕС предприема нов подход на скоростно финансиране на свои държави членки по подобие на фондовете за хуманитарна помощ за бедстващи страни от Третия свят. Така Брюксел ще може директно да плаща на хуманитарните агенции на ООН и Червения кръст без да се налага Атина да чака с месеци одобрението на еврофондовете от бюджета на общността.

Общата сума, която се предлага по този нов хуманитарен механизъм от ЕК е 700 млн. евро в рамките на 3 години, като за 2016 г. ще се похарчат 300 млн. евро.

Кристалина Георгиева обясни, че с новия план ще може да се реагира много по-бързо при нужда.

„Всяка страна, която има нужда от спешно финансиране, може да получи пари от този нов инструмент. Аз много се надявам, че на България няма да й се наложи. Ако й се наложи – да, разбира се, тя може да има достъп до това финансиране“, добави Георгиева.

С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така, както помагаме при хуманитарни кризи, извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в ЕС, разясни тя, описвайки проблема с бежанците като „голям шок за Европа“

Пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи, посочи още Кристалина Георгиева.

Всичко за кризата с бежанците в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Финансирането на практика се изразява в следното: Давам ти едни 50 лв. на ден за да настаниш един пришълец в една от 3-те или 4 стаи на панелката в които живееш със семейството си. Но хей хей ...!!!!! ....Това не ти е заплата! Това са пари с които да му осигуриш нормален живот и подходяща диета!!!! Питателна диета съобразена с изискванията му. Не като твоята въглехидратна !! Дори ще внимаваш кое с какъв нож режеш при подготовката на храната му! Капиш! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Не четеш правилно! Правилния прочит е, че МИГРАНТИТЕ ще ги получат. Те са адресата на помощта, а не БГ бездомниците или социално слабите чиято всъщност е България. Тях кучета ги яли и г-жата няма тях предвид макар точно тяхна да е държавата България. С тези пари ще се решават проблемите на пришълците които да ни заместят. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Макс
преди 8 години
Реално, като прочетем между редовете, без пиар-а и журналистическата технология за поднасяне на информацията, четем следното. За приетите бежанци България ще получи пари... Еврогейския съюз е брутално и нагло образование
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
fortiss
преди 8 години
Нищо не ти искаме - вземай си заплатата и забрави за България !!!! Ние сами ще си затворим границите - въобще няма да те питаме !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още