IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква квотното разселване на мигранти да започне "масово" до дни

Затваряне на границите в Шенген може да струва 18 млрд. евро годишно, изчисляват в Брюксел

15:47 | 04.03.16 г. 8
<p>
	Бежанци в Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци в Гърция. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) изрази днес очакване в следващите дни прилагането на квотите за разселването на мигрантите в Европейския съюз (ЕС) да започне "в масови мащаби", предаде кореспондентът на БТА от Брюксел.

Комисията съобщи още, че очаква до 12 май да бъде преценено дали да се пристъпи към прилагането на текст от Шенгенския кодекс, с който би било възможно удължаване с две години на контрола по най-засегнатите от миграционния поток точки по границите.

„Шенген и нашето единство, и всичко, което сме постигнали в последните 60 години, е на карта”, коментира на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.  „Трябва да се върнем в нормален режим възможно най-скоро, до края на годината”, добави той.

Пълно възстановяване на граничния контрол между страните членки на ЕС може да струва 18 млрд. евро годишно, предупреди днес Европейската комисия, цитирана от AP.

Временният граничен контрол между някои европейски държави бе установен заради мигрантската криза и през последните месеци се засилиха опасенията от пълно разпадане на Шенгенското пространство.

Според оценката на ЕК, оповестена днес, подобно развитие на събитията може да струва до 0,13 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Само разноските за шосейния транспорт могат да достигнат 7,5 млрд. евро годишно, като особено силно ще бъдат засегнати страни с голям износ.

В документа, който включва планове как Шенгенската зона да бъде напълно възстановена до декември, Еврокомисията отбелязва, че освен търговията връщането на границите може да застраши също така сътрудничеството в правосъдието и дейността на полицията.

Аврамопулос съобщи още, че до края на месеца ЕК ще предложи отмяна на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да бъдат връщани в първата държава от ЕС, от която са навлезли в Общността. По неговите думи засега "регламентът е жив, макар че трябва да бъде съобразен с новата действителност".

Политически виждания са в основата на подкопаното доверие в ЕС, коментира еврокомисарят. Той съобщи, че през април комисията ще предложи законни начини за влизане на мигранти в ЕС.

Комисията днес настоя европейските държави да отказват преминаване на мигрантите, които очевидно са тръгнали към ЕС по икономически причини, както и да престанат да пропускат мигранти транзитно.

„Нито Гърция, нито Турция са същината на проблема, трябва ни стабилност в Сирия и Либия”, коментира Аврамопулос. Той отчете "видим напредък" на Турция в преговорите по отпадането на визите за ЕС, но отбеляза, че остава ключов въпросът с въвеждането на биометрични паспорти за турските граждани. Турция трябва да приема обратно повече мигранти, върнати от Европа, добави той.

ЕК съобщи днес, че отпуска първите 95 млн. евро на Турция по плана за взаимодействие по миграционната криза. Средствата ще бъдат разпределени за хуманитарните и образователните нужди на сирийските бежанци.

Комисията съобщи също, че отпуска 3,5 млн. евро на Гърция като спешна хуманитарна помощ за увеличаване на възможностите за подслоняване на мигранти. Основната част от средствата ще бъдат насочени към наемане на допълнителни служители за приемане на молбите за убежище.

ЕК представи днес график на задачите до средата на годината за овладяване на миграционната криза. Предвижда се до края на март да бъдат подготвени общоевропейски гранични сили за бързо разгръщане в случай на необходимост. При нужда тези сили следва да бъдат способни за разгръщане до 10 дни. ЕК очаква най-късно до август новата европейска гранична служба да бъде въведена в действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 8 години
Разселването означава че Германия ще прибере здравите правите и образованите знаещи език, които лесно ще могат да збъдат интегрирани, а останалата *** ще я разселят по феодалните си колонии.Ето за това и Орбан е против да приема *** защото знае че ще му пратят 3 цедка а не щото 2 хиляди *** ще му обърнат генофонда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Масрафа с джамиите ше го поеме саудитска арабия , тъй каза главният чаршаф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
Vesko94
преди 8 години
Това е едва малко над 0,1% от БВП на Съюза, нищо, което богата Европа да не може да си позволи. Особено след като преди години, без никой да попита суверена, бяха раздадени десетократно повече, за да спасят банкерите и шайката около тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още