IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск намекна за край на транзитното преминаване на бежанците през Балканите

Председателят на Съвета на ЕС е на посещение в Атина, а след това заминава за Анкара в търсене на консенсус за бежанската криза

13:45 | 03.03.16 г. 1
<p>
	Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и премиерът на Гърция Алексис Ципрас (вдясно) по време на срещата им в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и премиерът на Гърция Алексис Ципрас (вдясно) по време на срещата им в Атина. Снимка: Ройтерс

Председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск призова икономическите имигранти от трети страни да не идват в Европа и намекна, че транзитното преминаване на търсещите убежище през Балканите към Западна Европа ще бъде прекратено.

“Не идвайте в Европа. Не вярвайте на контрабандистите. Не рискувайте живота си и парите си. Това е всичко за нищо. Гърция или другите европейски държави вече няма да са транзитни държави. Шенгенските правила ще влязат в сила отново”, коментира той след срещата му с премиера на Гърция Алексис Ципрас в Атина, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Днес Туск е на посещение в Гърция, а след това заминава и в Турция в опит да намери по-трайно решение на бежанската криза, за да се избегне и хуманитарна катастрофа в южната ни съседка.

Хиляди търсещи убежище са на практика блокирани в Гърция, след като държавите по Балканския маршрут към Германия въведоха лимити на пропусканите хора. Стигна се и до сблъсъци на границата между Гърция и Македония при Идомени.

Ципрас настоя след срещата с Туск едностранните действия на редица държави от ЕС по бежанския въпрос да бъдат прекратени. “Гърция ще поиска всички страни да спазват Договора за ЕС и да има санкции за тези, които не го правят", посочи той, цитиран от Ройтерс.

Гръцкият премиер обеща, че страната му ще продължи да прави каквото може, за да гарантира, че “няма имигрант или бежанец, който да е оставен безпомощен”, но отново подчерта, че Атина не може да поеме тежестта на бежанската криза изцяло.

Доналд Туск подчерта, че за последните 16 дни за втори път е на посещение в Атина. През последните две седмици той посети и Виена, Любляна, Загреб и Скопие в опита му да намери консенсус за разрешаване на бежанската криза.

Туск отново призна, че Гърция е сред най-засегнатите държави от бежанската вълна. Той подчерта, че страната е “част от Шенген, член на еврозоната и на ЕС и това ще остане така”.

“Трябва да изградим европейски консенсус на базата на нашите съвместни решения и правила. Трябва да избегнем разделението, тъй като то няма да ни приближи до намирането на решение, а само ерозира доверието. Едностранни решения без предварително съгласуване, колкото и да са разбираеми в национален контекст, всъщност са вредни за европейския дух на солидарност”, коментира той, визирайки решенията на Австрия, Хърватия и Словения, както и на Сърбия, която е кандидат за член на ЕС, да ограничат приема на имигранти, което доведе и до напрежението в Гърция.

Туск каза още, че спазването на Шенгенските правила няма да реши кризата, но без тях пък няма никакъв шанс за намиране на ефективно решение. Той посочи, че контролът по външните граници на ЕС ще бъде засилен, както и подкрепата на ЕС за сирийските бежанци в съседните на Сирия държави.

Председателят на Съвета на ЕС приветства новия механизъм за спешна помощ в размер на 700 млн. евро. Той допълни, че със собствените си очи е видял, че ситуацията в Западните Балкани е драматична, поради което подчерта необходимостта от решителни действия. В тази връзка Туск посочи, че осъществяването на съвместния план с Турция ще продължи да бъде приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Не идвайте в Европа..." ...само шест месеца след любезната покана на Меркел и селфитата ! Баси какви са на кормилото на Евротитаник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още