fallback

Липсата на работна ръка - пагубна за земеделието

Малък процент от наетите в сектора са ползвали еднодневните договори, отчитат от сектора

09:01 | 25.05.16 г. 4

Липсата на работна ръка се отразява пагубно на земеделието. Младите хора е абсурдно да бъдат наети в сектора, защото още от училище или в университета заминават в чужбина. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria земеделският производител Цветан Цеков, представител на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По повод последните законови проблеми около еднодневните трудови договори Цеков каза, че идеята е опорочена и сега контрактите трудно се администрират.

Регистрираните миналата година договори са съвсем малък процент от действително наетата работна ръка. Местните бюра по труда не разясняват достатъчно и хората се страхуват, че с еднодневен договор ще си загубят социалните помощи, заяви фермерът. 

Цветан Цеков посочи още, че в Петрич и Сандански фермерите имат големи проблеми, защото близостта до Гърция срива пазара на труда. По думите му напоследък земеделците наемат сезонно много роми и българомохамедани, които трябва да бъдат превозвани от мястото, където живеят, до полето.

Вече със стимули и премии се търси по-качествена работа. Това се прави, защото, ако земеделската продукция не бъде доставена качествена на пазара, няма да бъде реализирана, каза фермерът.

„Мит е, че ромите не искат образование и работа. Те са абсолютно мотивирани да си гледат децата и да живеят като всички останали. Няма обаче стратегия за развитие на икономиката и ни липсва индустриализация на селското стопанство“, заяви политологът Румян Русинов.

По повод представени данни, че около 30 на сто от ромите работят, той не се съгласи. Според него работят много повече, но това невинаги е официално регистрирано. Русинов обаче потвърди, че ромската заетост е в голяма степен сезонна. Той обясни, че това се дължи на ситуацията с българската икономика.

Земеделието дава огромен шанс и е лесно ромите да бъдат интегрирани без неправителствени организации, които само „засмукват“ пари, заяви Цветан Цеков.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
fallback