IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Социалната политика трябва да се обърне към отделния човек

Новият социален министър ще стартира подпомагане с обучение на млади хора за предприемачество

12:30 | 22.05.16 г. 2
<p>
	През изминалата седмица Зорница Русинова пое поста на министър на труда и социалната политика. <em>Снимка: БТА</em></p>

През изминалата седмица Зорница Русинова пое поста на министър на труда и социалната политика. Снимка: БТА

Социалната политика не е само раздаване на пари, тя трябва да се прави с оглед на конкретните нужди на конкретния човек и системата трябва да се настрои така, че да отчита тези нужди. Важно е във фокуса на всички мерки да е човекът и неговата активност, защото човек се чувства най-добре, когато има добри доходи в реална работна среда, а не само на социални помощи. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова.

При трайно безработните дългият престой в бюрата по труда невинаги е свързан с липса на квалификация или подходящо работно място – много често има проблеми със семейството, затова комплексното обслужване на трайно безработния ще бъде във фокуса на мерките оттук нататък, обясни тя. 

Във връзка с реформата на ТЕЛК-овете Русинова изтъкна, че това е система, която трябва да бъде променена. 

„Важно е оттук нататък да има обективна и точна медицинска експертиза, досегашното многофукнционално ТЕЛК решение би трябвало да се преразгледа и да има по-точна преценка за работоспособността на даден човек, той да се мотивира и да се адаптира към друго работно място, а не да разчита на пенсии и социални помощи”, каза социалният министър, допълвайки визията на предшественика си Ивайло Калфин.

В областта на младежката безработица ще продължи изпълнението на Младежката гаранция, подкрепена с евросредства, увери Русинова. Тя планира да стартира подпомагане с консултиране и обучение на млади хора за предприемачество. През есента на 2016 година и пролетта на 2017 година ще стартира инструмент с акцент върху младежите. Инициативите, включително темата за дуалното образование изискват и координация с МОН, подчерта социалният министър.

Зорница Русинова декларира готовността си да продължи работата на Ивайло Калфин в областта на социалното включване чрез нов закон за социалните услуги. Сега има мрежа от над 1 700 доставчици на социални услуги, но оттук нататък ще бъде много по-важно качеството на тези услуги, подчерта министърът.

Русинова мотивира и смяната на досегашния председател на Агенцията по заетостта и назначаването на досегашния директор на регионалната служба в Русе – Драгомир Николов. През последните години Агенцията се е обърнала към по-пасивната част от работа на пазара на труда, а оттук нататък трябва да има активизиращ елемент към безработните и по-добра работа и с работещите лица и бизнеса, обясни Зорница Русинова, като даде пример с 10%-но неусвояване на националния план за миналата година, което по думите й е лишило над 2 хиляди безработни от възможност да намерят работа.

През предстоящата седмица се очаква да бъде обявен екипът на министър Зорница Русинова. Очаква се да се намали броят на заместник-министрите, които досега бяха четирима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Соц.политика не трябва да е просто даване на пари а обучение на кадри съобразно търсенето на пазара на труда - http://***.bia-bg.com/focus/view/21380/Отделно има толкова много работа в обществени дейности тоест ако трябва ще се метат и мият улиците по два пъти и шишарки от гората ще се събират а не просто соц.помощи кеш тоест не трябва да се дават пари кеш а купони за храна като 50-те милиона в САЩ и ваучери за енергия Темата е голяма но в общи линии основното е ,че трябва голяма координация между държавата и търсенето на пазара на труда тоест планиране за всичко включително съобразно изчерп.енерг.ресурси и т.н. Затова пиша и го казвам кратко - ресурсно базирана и планирана екологична икономика Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027 Трябва да се осъзнае системната криза защото това,което катастрофира през 2008 не е една банка или финанс.система, а една цялостна политическа философия и иконом.система, начин на живот и мислене за света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
"Само" 4ма зам-министри? И това министерство е една хранилка за търтеи явно. Министершата да иде да види избирателите как мамят в ТЕЛК и да си прочисти мършата, в БГ липсва социална политика изобщо - всичко трябва да се почне от нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още