IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова продължава социалните реформи на Ивайло Калфин

Фокус ще бъдат трайно безработните, неактивните хора на пазара на труда, ще има мерки, насочени и към работещите майки

13:33 | 18.05.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Русинова продължава социалните реформи на Ивайло Калфин

Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова даде заявка за продължаване на започнатите от Ивайло Калфин реформи в сферата на социалната политика.

Русинова прие официално поста от Ивайло Калфин. Церемонията по този повод се състоя в социалното министерство, след като Народното събрание избра Русинова за министър и освободи досегашния министър и вицепремиер Ивайло Калфин, съобщи БТА.

При приемането на поста Русинова подчерта, че екипът на министерството за година и половина е започнал доста реформи, които трябва да бъдат продължени. Сред тях са реформите в сферата на пенсиите, за подобряване на условията на пазара на труда, реформите в сферата на социалното включване, в експертизата на работоспособността на хората с увреждания. 

„Ключовата дума за успешната социална политика е активност - активност в трудовата заетост и социалното включване“, заяви Русинова и допълни, че за нея са важни и добрият диалог със социалните партньори и силната съпричастност към най-уязвимите групи на пазара на труда.

Сред приоритетите на Русинова ще бъдат по-доброто насочване на индивидуални мерки и към безработните, и към заетите на пазара на труда, а квалификацията и обучението ще бъдат съобразени с изискванията на определени сектори и регионалните нужди от кадри.

Деинституционализацията на децата и възрастните също ще е приоритет за Русинова, както и промяната в начина на грижа за децата с уврежданията и дългосрочната грижа за възрастните хора.

По думите на новия министър специално внимание ще бъде обърнато и на трайно безработните и на неактивните хора на пазара на труда. Ще има мерки, насочени и към работещите майки за добро съвместяване на личния и професионалния живот.

Новият екип на министерството ще бъде представен през следващата седмица.

От своя страна Калфин пожела успех на Русинова и допълни, че ще се радва, ако може в качеството на външен експерт да е полезен в работата на министерството. Той припомни, че заедно с Русинова са обмисляли стратегии в областта на труда, социалната политика, грижата за децата и вярва, че работата по заложеното ще продължи. Новият министър ще има и нови приоритети, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Дрън дрън ярина! Министъра подаде оставка и тая я назначиха безгласна буква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още