fallback

И болниците без договор получават авансово парите си от Здравната каса

Размерът на средствата е 100% от стойността на утвърдената за всяко лечебно заведение месечна стойност

12:05 | 31.05.16 г. 1

Болниците, които не са сключили договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до този момент, но все пак са подали заявки, ще получат авансово парите си.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е взел решението да отпусне авансово средствата на редовно заседание на управителния орган на институцията на 30 май. Това съобщават от пресцентъра на Здравната каса.

Решението се отнася за лечебните заведения, които са подали заявления за сключване на договори, както и допълнителни споразумения за оказване на болнична медицинска помощ, но все още не са подписали тези договори със съответната районна здравноосигурителна каса. 

Авансовите средства за оказаната от всяко лечебно заведение болнична помощ по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, включително и медицински изделия и лекарствени продукти, прилагани в болничната медицинска помощ извън стойността на медицинската помощ за април, вече са наредени по сметките им.

Размерът на средствата е 100% от стойността на утвърдената за всяко лечебно заведение месечна стойност, уточняват от здравния фонд.

Съобщението от НЗОК идва, след като болница „Пирогов” обяви вчера, че не е подписала договор с районната здравна каса, тъй като условията в договора са обидни и абсурдни. Заради непреведени средства за април от фонда към „Пирогов” служителите на лечебното заведение не са получили заплатите си.

Припомняме, че управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов заяви на едно от последните заседания на надзора този месец, че за първите три месеца на годината болниците са получавали средно по 106 млн. лв. месечно. Но спрямо заложеното в бюджета на НЗОК до края на годината лечебните заведения биха могли да разполагат с не повече от 97 млн. лева месечно. По думите му очакваният дефицит в края на годината по перото за болниците е 70 млн. лева. Затова надзорът прие да се намалят бюджетите на болниците с 3% спрямо сумите, получавани през първите три месеца от годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
fallback