IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И лекарският съюз обжалва в съда служебния рамков договор

Искането на БЛС е за отмяна на анекса към договора и за спиране на неговото действие

15:07 | 26.04.16 г.
И лекарският съюз обжалва в съда служебния рамков договор

Българският лекарски съюз внесе жалба във Върховния административен съд, с която иска отмяната и спирането на действието на „служебния” Национален рамков договор, приет под формата на Решение от Надзорния съвет на НЗОК на 29 март.

Съсловната организация излага своите аргументи за незаконосъобразност. Според организацията посоченият акт на Надзорния съвет на на НЗОК представлява изземване на правомощията на единия договорен субект, а именно БЛС, и грубо погазване на основополагащото договорно начало. 

Приложени са поредица от аргументи в подкрепа на тезата, че Надзорният съвет на касата е излязъл от законовата рамка, която му дава право да приеме отделни текстове.

„Акцентираме върху обстоятелството, че НС на НЗОК не разполага с правомощия за изменение на НРДМД…. Безспорно, колкото и парадоксално да звучи, е налице и едновременно нарушаване, и заобикаляне на закона” – се казва още в жалбата. подписана от председателя на БЛС д-р Грозев.

Искането на БЛС е не само за отмяна на въпросното Решение, но и за спиране на неговото действие, поради това, че действието на подзаконовия административен акт би могло да причини значителни и трудно поправими вреди за изпълнителите на медицинска помощ и на още по-силно основание за здравноосигурените лица.

„С изпълнение на обжалвания акт ще се причинят не само материални вреди на пациентите, които биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин впоследствие след отмяната на акта, но и нематериални – затруднен достъп до болнично лечение, завършва жалбата на БЛС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още