fallback

Расте броят на делата за събиране на публични вземания

Преобладават дела за общински вземания и трудови спорове според частен съдебен изпълнител

17:25 | 20.06.16 г.

Нараства броят на делата за събиране на публични вземания на държавата. Това каза частният съдебен изпълнител от Русе Иван Хаджииванов пред БНР. По думите му през последните години все по-често към частните кантори се обръщат общини и държавни институции.

Съдебни изпълнители събират вземания на Висшия съдебен съвет, на МВР, на общини. Според Хаджииванов тенденцията ще продължи.

Частният съдебен изпълнител посочи, че е огромен броят на делата за междуфирмена задлъжнялост, които са „бавни за изчистване“. Банковите дела са около 15-20 на сто, а всички други са социални дела, публични вземания на общини и на държавни институции. Голям е и броят на общинските вземания и трудови спорове – когато един работодател е осъден да плаща и не иска да плати заплатите на служители. 

Иван Хаджииванов коментира и порочна практика по сигнал на Камарата на гръцките частни съдебни изпълнители. Те информират, че гръцки длъжници търсят убежище в България с движимите си вещи. Това са хора с фалирал бизнес, които се регистрират у нас, за да се спасят от натрупаните си дългове, обясни той.

Много български длъжници има в Испания, Италия, Великобритания, каза още Хаджииванов. По думите му в много случаи взискателите се отказват, без да доведат процедурата докрай, а вземанията се събират много трудно.

Кантората на Хаджииванов през годините е събрала повече от 220 милиона лева, а средствата са вложени в реалната икономика на града. В момента в неговата кантора има около 30 хиляди дела, от които около половината са приключени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
fallback