IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителните дела на банките намаляват

Постигната е добра рамка на промените в ГПК, смята председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

14:45 | 14.07.15 г.
Изпълнителните дела на банките намаляват

Изпълнителните дела на банките стават все по-малко - те са под 20 на сто от общия брой дела и намаляват, коментира за БТА председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Той допълни, че тази тенденция е устойчива. Като цяло изпълнителните дела също стават все по-малко, отбеляза той.

Основният проблем на съдебното изпълнeние е в законодателната рамка, каза той. По думите му голяма част от оплакванията на гражданите са свързани с процедурата на изпълнението. След няколко месеца работа в Министерството на правосъдието се е постигнала добра рамка на промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и те бяха приети от Министерския съвет миналата седмица, припомни Дичев.

Най-важното в тези промени е създаването на гаранция за несеквестируеми вземания по банкови сметки. Имаше спор досега дали парите от майчински, пенсии, социални добавки и други могат да бъдат запорирани. Заради банковата тайна съдебният изпълнител няма представа длъжникът какви сметки има и какъв е произходът на средствата, каза Дичев.

С промените в ГПК се вземат и сериозни мерки при провеждането на търговете. Така ще се стигне до повишаване на цените на недвижимите имоти. Намалява се процентът, с който пада цената при втора публична продан, а при първа тя не може да е под данъчната оценка. Ще се удължат сроковете за внасяне на сумата от купувачите с още една седмица, за да може имот да се купува от търг с кредит от банка, поясни Дичев.

Работи се и в насока да се сложи край на манипулиране на търговете от страна на наддавачи. Така например всеки ще може да участва само с едно предложение. Сега се подава една висока писмена оферта и така се пада при устното наддаване, като по този начин пада цената на имота, отбеляза Дичев. Въвежда се задължително участие на вещо лице при оценка на недвижим имот, както и възможност страните, ако не са съгласи с тази оценка, да поискат повторна експертиза, обясни Дичев.

Друга важна промяна в ГПК касае подсъдността на делата. Сега се позволява кредиторите да злоупотребяват и това се случва не рядко. Така например длъжник от Бургас с образувано изпълнително дело в София трябва да дойде до столицата, за да се запознае с всички материали. Ако вземането е малко, то може разноските да са повече. Това е така, защото сега изпълнителните дела могат да се образуват по адресната регистрация на кредитора, допълни той.

С промените в ГПК се разширява кръгът на действията на ЧСИ, които всеки длъжник може да обжалва, посочи той. Така ще се гарантира още по-добре правото на защита. Като пример Дичев посочи отказите на съдебния изпълнител да спре, приключи или прекрати изпълнителния процес. Анализът досега е посочил, че има доста случаи, в които длъжник има основания да претендира такива действия.

Сериозно се работи и да се въведат електронните запори. Така ще се спестят много време и средства, особено на длъжника, посочи Дичев. По думите му в тази насока банковият сектор е проявил разбиране. Основната тежест ще падне върху банките, когато трябва да се следи дали парите са пенсия или социална помощ и дали конкретни средства не могат да бъдат запорирани, каза Георги Дичев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още