IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,2 млрд. лева са събрали през 2015 г. частните съдебни изпълнители

Намаляват делата, които банките водят срещу нередовни кредитополучатели

14:02 | 17.05.16 г.
1,2 млрд. лева са събрали през 2015 г. частните съдебни изпълнители

1,2 млрд. лева са събрали през 2015 година частните съдебни изпълнители, отчете председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, съобщи БНР.

Според него намаляващият брой на изпълнителните дела е знак, че страната излиза от финансовата криза. 

Статистиката сочи, че най-много са делата на бизнеса, следват тези на общините, но намаляват делата, които банките водят срещу нередовни кредитополучатели, като в сравнение с 2011 г. те са се стопили наполовина. Заради големия им брой преди това обаче половината от събраните 1,2 млрд. лева са отишли именно при банките.

От отчета става ясно още, че нараства интересът към продажби на имоти, чийто собственици са изпаднали в невъзможност да плащат кредитните си вноски. 

Проблем в работата си частното съдебно изпълнение среща при личните отношения на деца с разделени родители, когато става дума за изпълнение на съдебно решение, например за плащане на издръжки. Затова и от Камарата предлагат конкретни промени в семейния кодекс, които да направят реални санкциите по отношение на родителите, които не изпълняват задълженията си.

Близо 120 милиона лева от събраното през 2015 година от частните съдебни изпълнители е влязло в бюджета, каза Дичев, но коментира, че въпреки това държавата не внася никакви пари за финансирането на системата, която й носи приходи. 

От Камарата на частните съдебни изпълнители обръщат внимание, че немалко граждани не са запознати с правата си, когато се окажат длъжници, и планират да проведат разяснителна кампания, като за подкрепа ще се обърнат към омбудсмана Мая Манолова.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още