IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасно ли е фалшивото сирене в магазините?

Имитиращите продукти с вложени немлечни мазнини са разрешени при определени условия

10:32 | 22.06.16 г.
Опасно ли е фалшивото сирене в магазините?

Сиренето на пазара е безопасно, но въпросът с качеството му е отделен. Агенцията по храните работи в посока то да се подобрява, каза пред bTV Александра Борисова, началник отдел в Дирекция “Контрол на храни” в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Според нея няма прикриване при констатиране на нарушения, а контролът е адекватен.

Тя каза, че потребителите не трябва да се притесняват от гледна точка на безопасността, защото Агенцията извършва достатъчно ефективен контрол, а качеството е друг въпрос. По думите ѝ се проверява дали съдържанието отговаря на етикета. Борисова припомни, че БДС от 2010 г. не е задължителен и го прилага, който иска. 

Молекулярният биолог Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" посочи, че с влагането на ензима транзглутаминаза има „повишен риск от развитие на патогенни бактерии, така че е малко по-опасно, но това е от малките хитринки на млекопроизводителите“. Опасността се определя с анализи, а рискове в България има, заяви той.

Имитиращите продукти с вложени немлечни мазнини не са забранени от закона, обясни д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните” в БАБХ пред Нова телевизия.

„От около 250 млекопреработвателни предприятия в България 11 са декларирали, че произвеждат имитиращи продукти. Около 58 са декларирали, че имат смесено производство. Всички останали са заявили, че произвеждат само млечни продукти”, обясни той.

Той уточни, че имитиращите продукти с вложени немлечни мазнини са разрешени при определени условия, а именно на етикета да е упоменато, че продуктът съдържа растителни мазнини. Не във всички случаи обаче това се прави и именно това е проблемът.

„Проблемът е абсолютната заблуда на потребителя да се сложи етикет сирене, а вътре да има 50% растителна мазнина”, добави д-р Кулински.

БАБХ продължават проверките и взимането на проби от млечни продукти за наличие на немлечни мазнини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още