IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90% от млечните продукти в ресторантите са имитация, твърди преработвател

Симеон Присадашки предлага фалшивото сирене да се продава само опаковано

11:44 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече от 90% от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са имитиращи и със съмнителен произход. Това заяви пред БНР Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България, по повод общественото обсъждане на наредби, които засягат производството на храни.

Въпросът е как да се контролира този вид консумация и да бъде обхванато общественото хранене, коментира бизнесменът.

Той даде пример със заведение по морето, което има фактура за закупен 1 кг истинско сирене и така всичко останало се продава като истинско. 

Присадашки предлага следното - в нова наредба да бъде записано, че имитациите могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако това се реализира, се изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията.

По думите му около 30% от консумираните в страната млечни продукти са от 100% чисто мляко. Голяма част от потребителите не могат да си позволят истински продукти, затова хората купуват имитации. Това важи най-вече за хората в малките населени места, където покупателната способност е по-ниска.

Все пак по думите му има смисъл да се говори за промяна на правилата.

Преработвателите настояват проверките да се правят не само в предприятията, а и в търговската мрежа. За да бъдат ефективни инспекциите на Агенцията по храните, те трябва да се извършват от мобилни екипи, за да няма корупция, заяви Симеон Присадашки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още