fallback

Модернизацията на спешната помощ заседна във ВАС

За ремонти и ново оборудване на спешните центрове в страната са предвидени 85 млн. евро по програмата "Региони в растеж"

16:53 | 05.07.16 г.

Проектът за модернизация на спешната помощ спира заради жалба във Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, че компанията, класирана от Министерството на здравеопазването на второ място в търга за подготовка на инвестиционния проект за ремонтите на спешните центрове, обжалва решението на ведомството за определяне на изпълнител пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Комисията е излязла с решение, публикувано на сайта й на 23 юни, с което отхвърля жалбата. Фирмата - „И Ем Ес“ ДЗЗД, обаче е обжалвала и пред съда.

Припомняме, че в началото на тази година Министерството на здравеопазването обяви тръжна процедура за подготовката на проекта за модернизация на спешната помощ, която ще се финансира с европейски средства от програмата за регионално развитие. В програмата са предвидени 85 млн. евро за реформите в спешната помощ.

Фирмата изпълнител на поръчката трябва да обследва сградите на спешните центрове в страната – почти 200, да подготви необходимите формуляри за кандидатстване за европейските средства за ремонтите, както и да подаде формулярите за закупуване на необходимото оборудване – линейки и други.

Това е втората спънка пред реформата на спешната помощ. Преди дни здравният министър предложи с нормативни промени да се отложи новият стандарт за спешна медицина за средата на януари следващата година заради обжалването му пред ВАС от организации на болниците, както и за да се даде повече време на лечебните заведения да отговорят на изискванията. 

Още здравни новини от България четете в Puls.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
fallback