fallback

Лукарски очаква влошаване на икономическите ни отношения с Турция

Заради динамичната ситуация не може да се каже в каква степен ще е негативният ефект

16:24 | 21.07.16 г. 2

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви пред журналисти, че случващото се в Турция ще има негативно отражение върху двустранните ни отношения по линия на търговията и икономиката. 

"Каквото и да се опитваме да направим, както каза и нашият търговски представител в Истанбул, предвид ситуацията, която е изключително динамична, очакваме както спад на салдото, така и всякакви други търговски и икономически негативи, свързани с двустранните ни отношение по линия на търговията и икономиката". Министърът каза това в отговор на въпрос в рамките на пресконференция по повод годишната среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България с ръководството на министерството, съобщава БТА.

Лукарски отбеляза също, че заради динамичната ситуация в Турция към момента не може да се каже в каква степен и с какви конкретни числа ще е негативният ефект. 

По отношение на отражението на Brexit върху България министърът напомни, че минималният срок, в който Великобритания ще напусне ЕС е две години, в които ще има "всякакви динамични движения", поради което не може да се прогнозира как те ще се отразят на страната ни към настоящия момент. 

Министърът отбеляза, че водещи партньори на България остават страните от ЕС, Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия. Все още не са били изслушани резултатите от работата на всички служби по търговско-икономическите въпроси, сред които и на службата в Германия, както и оценката на работодателите.

Сред страните, в които предстои откриването на СТИВ, са Катар, Кипър, Полша, Румъния и Израел. В Мексико и Аржентина са в процес на планиране. Министърът информира, че има вакантни позиции на търговски представители в Шанхай и Йордания, като предстои конкурс за местата.

Бизнесът иска по линия на публично-частното партньорство да има представители в Саудитска Арабия, Оман, Нигерия, Монголия, Сингапур и нови представители в държави, където вече имаме присъствие на наши такива - Куба, Иран и Азербайджан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
fallback