IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През юни продажбите на дребно забавят леко растежа си до 0,9% на месечна база

Въпреки това на годишна база прирастът се забързва до 5,4%, докато в ЕС се забавя до 2,4%

13:30 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През юни продажбите на дребно в България забавят леко растежа си до 0,9% на месечна база, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Въпреки това на годишна база прирастът се забързва до 5,4%.

Освен това Евростат ревизира данните за май. Спрямо първоначалните 0,2% на месечна и 3,9% на годишна база актуалните данни сочат ръстове от 1,2% и 4%, съответно.

Националният статистически институт ще оповести своите данни за продажбите на дребно на 8 август, понеделник.

През юни в целия Европейски съюз (ЕС) продажбите на дребно намаляват с 0,2% спрямо ръста от 0,4% на сезонно изгладена база, отчетен през май. Годишният ръст се забавя – до 2,4% от 2,8% на календарно изгладена основа.

В рамките на ЕС с най-голям ръст на продажбите на дребно спрямо май са Португалия (+3,1%), Румъния (+2%) и Испания (+1%). Най-голям е спадът в Ирландия (-1,6%), Естония (-1,5%) и Полша (-1%).

На годишна база увеличението е най-силно в Румъния (+16,2%), Литва (+6,2%) и Испания (+5,8%). Пониженията на годишна база са най-съществени в Белгия (-2,4%), Малта (-0,6%) и Австрия (-0,1%).

На месечна база в ЕС има понижение на продажбите на горива с 1% и на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия с 0,2%, докато продажбите на нехранителните стоки растат с 0,2%.

Продажбите на дребно в еврозоната не отчитат ръст през юни спрямо май, като остават и без промяна на годишна база. През юни 2016 г. годишният прираст остава 1,6%, какъвто беше през май 2016 г.

През юни спрямо май продажбите на нехранителни стоки са нагоре с 0,3%, а на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия – с 0,1%. Продажбите на горива са надолу с 1,3% на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още