IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство с 3,9% месечен и годишен ръст през юни

Месечното повишение е най-силното от лятото на 2013 г., а годишното - от края на 2015 г.

12:00 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През юни промишленото производство расте с най-бързото месечно темпо от лятото на 2013 г., след като спадът, отчетен през май, е напълно преодолян. За това допринася най-вече по-високата активност в преработващата промишленост.

В шестия месец на 2016 г. индексът на промишленото производство* нараства с 3,9% на месечна сезонно изгладена база и също с 3,9% на годишна календарно изгладена основа, разкриват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Месечният прираст е най-големият от средата на 2013 г. и компенсира изцяло ревизираното в положителна посока понижение от 1,7% през май. Годишният ръст, който е и най-бързият от декември 2015 г., също заличава годишния спад от 3,4%, отчетен през миналия месец.

Изменение на индекса на промишленото производство на месечна база (в %)

Източник: TradingEconomics

С най-голям принос за нарастването през юни е преработващата промишленост, където НСИ регистрира повишение от 5,4% на месечна и на годишна база.

По-значителен ръст в преработващата промишленост националната статистика отбелязва при производството на метални изделия (без машини и оборудване) - от 34% на месечна и 54,7% на годишна база, на тютюневи изделия - със 17,4% спрямо миналия месец въпреки че спрямо юни миналата година има понижение от 34,6%.

С принос за месечния ръст е и с 8,8% по-високото производство на напитки и повишението на производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение от 6,5%.

Спад спрямо май 2016 г. НСИ регистрира при ремонта и инсталирането на машини и оборудване и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с по 5,4%, на мебели - с 4,5%, и на превозни средства, без автомобили - с 3,1%.

В сравнение с юни 2015 г. понижение освен при производството на тютюн има при производството на основни метали - с 13,8%, на превозни средства, без автомобили - с 5,1%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване, където намалението е от 10%.

През юни 2016 г. при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има нарастване от 0,5% спрямо май и от 1,5% в сравнение с юни 2015 г. В добивната промишленост има месечно покачване от 0,3%, но и годишен спад от 4,1%.

* Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Те не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още