IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите посредници очакват подобрение в икономиката през третото тримесечие

Същевременно прогнозите са за забавяне на тенденцията на понижение на лихвените проценти по депозитите и кредитите

20:54 | 05.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

За трето поредно тримесечие оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация се подобрява, показва последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите "Финансов сектор: оценки и очаквания", публикувано от Министерство на финансите.

Запазват се очакванията на анкетираните темпът на икономически растеж да продължи да се ускорява и през третото тримесечие на 2016 г. Това е в синхрон с динамиката на показателя за доверие на потребителите, който отбеляза подобрение през април, май и юни 2016 г., както и общия индикатор за бизнес климата в страната, който през май достигна най-високата си стойност от 2008 г. насам и продължи да се подобрява през юни.

Инфлация

Финансовите посредници очакват значително забавяне на темпа на дефлация, като балансовата им оценка спрямо второто тримесечие на годината се повишава. Прогнозите им за ускорено забавяне на дефлационните процеси в страната могат да се свържат с нарастването на международните цени на петрола сорт „Брент“ и на храните. Това допринесе за значителното забавяне в спада на цените на хранителните стоки в страната  и забавяне на отрицателния годишен темп на инфлация през юни 2016 г. до -1,9%.

Заетост

Финансовите посредници продължават да са оптимисти и в очакванията си за заетостта, и предвиждат нейното ускорено увеличение на годишна база.

Валутен курс

Консолидираният резултат от мненията за курса на лева към щатския долар до края на третото тримесечие показва леко поскъпване на долара спрямо лева (еврото). В настоящото запитване общата оценка се понижава спрямо предходното, когато беше близо до неутралното очакване, и дава по-голямо предимство за валутата на САЩ. Прогнозата на участниците за запазване като цяло на нивото на валутния курс през второто тримесечие беше на път да се реализира. За това попречиха резултатите от референдума в Обединеното кралство, които предопределиха бъдещото отделяне на страната от Европейския съюз. На фона на опасенията за ефектите от „Brexit“ върху европейската икономика, единната валута загуби позиции и поевтиня спрямо останалите основни валути до края на юни. От своя страна, засилилите се за момента очаквания за повишение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, базирани на добри новини за американската икономика, подкрепиха долара.

Основен лихвен процент

Обобщените отговори на участниците в анкетата показват, че очакванията им относно основния лихвен процент се доближават до неутралната оценка. Спрямо края на второто тримесечие на годината, балансовата им оценка се покачва, но остава леко отрицателна.

Лихвени проценти по депозити и кредити

За поредно тримесечие се запазват очакванията на финансовите посредници за намаляваща тенденция при пазарните лихвени проценти при кредитите и депозитите. Анкетираните очакват темпът на намаление да продължи да се забавя, както в предходното изследване, като това според тях ще бъде по-ясно изразено при низходящия тренд по лихвите при кредитите.

По отношение на валутната структура на депозитите се запазват очакванията за забавяне на спада при депозитите в лева и евро, докато при тези, деноминирани в щатски долари, се предвижда леко ускоряване на спада.

По отношение на лихвените проценти по кредитите, анкетираните предвиждат забавяне на спада в цената на кредитния ресурс, за разлика от прогнозата им за предходното тримесечие, когато очакваха спадът да се ускори. Финансовите посредници очакват забавянето при лихвените проценти при кредитите да бъде по- изразено при тези в национална валута, спрямо деноминираните в евро и щатски долари. 

Борсови индекси

Очакванията за развитието на основните индекси на Българска фондова борса за третото тримесечие на 2016 г. се повишиха, както спрямо предходното изследване, така и по-осезаемо спрямо прогнозите на анкетираните в началото на годината. Нарасналият оптимизъм на участниците относно капиталовия пазар e в синхрон с оживлението през май и юни по отношение на оборота и пазарната капитализация на борсата. По отношение на динамиката на основните борсови индекси, също се наблюдаваше леко нарастване спрямо първото тримесечие на годината, с изключение на индекса ВG BX40.

На годишна база, обаче, промяната им беше все още отрицателна. Изключение правеше индексът BG REIT, при който бе отбелязано най-голямо повишение спрямо първото тримесечие на годината. Положителните очаквания на посредниците за трето тримесечие на годината се подкрепят и от оценката им за подобряваща се текуща икономическа ситуация в страната, както и от очакванията им за развитието на пазара на труда.

Търговски банки
Анкетираните банки понижават леко очакванията си за обема на кредитирането на нефинансови предприятия и на домакинствата през третото тримесечие спрямо предходното. Според тях това ще бъде до голяма степен вследствие на значително по-слабо търсене на овърдрафт от фирмите. Същевременно прогнозата на банките за дългосрочните кредити за предприятия остава без промяна от предходното издание и сочи умерено нарастване на този тип заеми. При домакинствата очакванията са за по-съществено увеличение на дългосрочните кредити.

Инвестиционни посредници

През третото тримесечие на 2016 г. очакванията на инвестиционните посредници спрямо предходното изследване са разнопосочни. Подобрение се отчита по отношение на броя реализирани сделки с облигации на БФБ, както и за нови емисии акции, листнати на БФБ. Оптимистичните прогнози на анкетираните инвестиционни посредници от предходното изследване по отношение на общия брой нови емисии облигации, допуснати до търговия на БФБ, се сбъднаха. За второто тримесечие новите емисии, допуснати до търговия на oсновен пазар на БФБ на сегмент облигации бяха четири на брой, при две за първите три месеца на годината. В настоящото издание инвестиционните посредници очакват през трето тримесечие да се запази броят на новите емисии в сегмент облигации, докато в сегмент акции нагла- сите им са по-оптимистични - за леко нарастване на новите емисии.

На въпрос ще има ли положителен ефект от стартиралата през юни 2016 г. програма за изкупуване на корпоративни облигации на Европейската централна банка анкетираните разделиха мненията си основно в две направления.

Те считат, че корпоративните облигации в банковите активи няма да осигурят достатъчно допълнителна ликвидност, което е преобладаващият отговор сред търговските банки (57,1%). Предимно инвестиционните посредници считат, че програмата на ЕЦБ ще има по-скоро положителен ефект, но ограничаващ фактор ще бъдат изискванията към компаниите и необходимото време за подготовка на емисия облигации. Този отговор е посочен от 60% от тях.

Управляващите дружества и пенсионно-осигурителните дружества са най-големи оптимисти по отношение на очакваните ефекти от новата програма на ЕЦБ, тъй като само те са посочили категорично положителен отговор и считат, че изкупуването на корпоративни облигации ще улесни директния достъп на нефинансовите предприятия до пазарно финансиране.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още