IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно отчитат 5% ръст на оборота през юни

За първи път през 2016 г. търговците на компютърна и комуникационна техника записват ръст на оборотите

12:55 | 08.08.16 г.
Търговците на дребно отчитат 5% ръст на оборота през юни

Търговията на дребно изпраща позитивен юни – оборотите се повишават с 5,4% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за сектора търговия на дребно, която не обхваща търговията с мотоциклети и автомобили.

Най-голям ръст записва секторът на търговия на дребно с текстил, облекло и обувки (с 14,9 на сто) и с храни и напитки (със 7,1%). С почти 7 на сто се увеличават още оборотите във фармецевтичния сектор, както и на търговията с горива.

За първи път от началото на годината търговците на компютърна и комуникационна техника записват ръст на оборотите на годишна база. През юни увеличението е в рамките на 1%.

На годишна база намаление е регистрирано единствено по отношение на търговията чрез поръчки по пощата, телефона и интернет – с 2%, допълват от НСИ.

На месечна база търговията с текстил, облекло и обувки също записва най-значимото увеличение – в рамките на 3,4 на сто. Ръст има и по отношение на търговията с компютърна и комуникационна техника (1,8%), както и с фармацевтични продукти (1,5%).

Свиват се обаче оборотите в сектора на търговията с хранителни продукти – с 1% спрямо данните през май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още