IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо реформата в спешната помощ буксува?

Системата трябва да се промени, за да може науката да оценява колко спешен е един пациент, а не самия пациент, твърди специалист

11:43 | 12.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Замислената реформа в спешната помощ се стопира, заяви пред bTV д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ. По думите й сериозна спънка е забавянето на влизането в сила на вече приетия стандарт за спешна медицина.

Припомняме, че има приет нов стандарт за спешна медицина, но той се отлага за края на годината, тъй като беше оспорен във Върховния административен съд (ВАС). Стандартът за спешна медицина трябваше да влезе в сила от средата на юли т.г.

„Смъртни случаи ще има, докато стандартът по спешна медицина не може да се приложи. Ако имаше триаж и добре организирана комуникация между телефон 112 и телефон 150, спешните случаи щяха да са кодирани като код червено и веднага да бъде изпратен специалист”, допълва Кателиева, коментирайки забавянето на спешните екипи при трите смъртни инцидента на Черноморието от изминалите дни.

По думите на Кателиева системата трябва да се промени, за да може науката да оценява колко спешен е един пациент, а не самият пациент.

„Не мога да разбера защо в 21-ви век една практика, която е утвърдена от 20 години в Европа, не може да стартира в България”, коментира тя  Кателиева поясни, че лекарските екипи са достатъчно, но въпросът е доколко се използват като спешни и колко се злоупотребява с тях. 

По нейно мнение концепция за реформа има, но на практика не може да тръгне, защото непрекъснато някой е недоволен и несъгласен с нещо в нея.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването проблемите на спешната помощ не са в нормативната база, а в лошата организация. За него няма пречка стандартът да се прилага, защото той е оспорен в частта му за болниците.

„Реформата започва и завършва със закупуване на линейки и ремонти на сгради. Липсва цялостна концепция как трябва да се извърши тази реформа”, посочи той.

По думите му спешната помощ в момента е лошо организирана.

„Със закупуването на линейки и ремонти проблемите в спешната помощ няма да бъдат решени. Като данъкоплатци имаме право на по-добра спешна помощ, но в момента тя е лошо организирана и е откъсната от другата част от медицината, допълни Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ЩОТО МИНИСТЪРА Е КУЦ КОН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още