IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР е блокирало 29 хил. опита за нелегално преминаване на границата през 2016 г.

Профилът на мигрантите се измества от хора, които бягат от военни конфликти, към идващи от страни, където няма война, предупреди главният комисар на МВР

15:22 | 19.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От началото на годината МВР е спряло 29 хиляди опита за незаконно преминаване на границата от мигранти. Над 10 хиляди са задържаните от полицията чужденци, каза пред БНР заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Месеците август и септември са най-натоварените откъм мигрантски натиск по границите ни, посочи Гунев, според когото сегашната мигрантска вълна е с около 30% по-слаба от тази миналата година.

„Общо са задържани 10 209 чужденци – това е към миналата седмица. По-голямата част от тях са във вътрешността на страната, като 3200 са на вход към държавната граница, а 2800 – на изход“, каза Гунев.

Броят на сирийците, които се опитват да преминат границата ни, е намалял значително, допълни заместник-министърът. Над 80% от задържаните са афганистанци, като това са предимно млади мъже. За месец юли общо от задържаните в страната 2300 души 1700 са били от Афганистан.

Гунев окачестви като "несъстоятелни" обвиненията на политици към МВР в недобра работа по охрана на българско-турската граница. 

По-рано днес главният комисар на МВР Георги Костов предупреди по повод бежанския натиск по границата, че мигранти с агресивно поведение влизат в страната ни. Главният секретар на МВР, ръководни служители от „Гранична полиция" и кметове на населените места до границата ни с Турция обсъждат на среща допълнителни мерки за сигурност в пограничните райони на Малко Търново. Срещата е първата от поредицата, които предстоят в следващата седмица в пограничните общини. Повод за нея е засиленият бежански поток, уточнява националното радио.

„Миналата година нелегално преминаващите през Гърция мигранти бяха в пъти повече, отколкото в нашата страна. Сега това не е така“, каза в Малко Търново главният комисар на МВР.

„Профилът на мигрантите също е променен – от една страна, като произход от страни, в които не се водят военни действия, а от друга – като начин на поведение – станали са по-агресивни“, подчерта Костов.

През последното денонощие 130 души са се опитали да пресекат българо-турската граница, но опитите са били пресечени.

Напрежение в община Малко Търново между мигранти и местни хора няма, уточни кметът на общината Илиян Янчев. Той коментира, че има определени пътеки в Странджа, по които преминават бежанците.

Продължават и акциите на полицията в София. Около 20 нелегални мигранти са заловени при поредната операция на органите на реда в столицата. Те са задържани след проверки в хостели в района около Централна гара, както и при акции по улиците в района. Чужденците са били без лични документи. От СДВР отчитат намаление на заловените нелегални мигранти в последните два дни. От полицията уверяват, че ще продължат всеки ден с операции в района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
От един и същи човек ли? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Абе Инвестор , стига сте публикували манипулативните снимки на Ройтерс с тия деца бе...иде башибозук с "агресивно" поведение , не монахини...граничарите да стрелят могат ли ...за какъв че.п са там , да правят психологически портрет на нарушителя ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още