IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските данъци не увеличават инвестициите, твърди НПО

Неправителствени структури предлагат организация на глобално ниво да регулира данъците

15:29 | 13.09.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ниските данъци не увеличават инвестициите, твърдят икономисти от неправителствената организация „За Земята“. Днес те представиха проучването „България на данъчната карта“ като част от по-голям международен проект на 24 неправителствени организации, финансиран от Европейската комисия - „Заедно за данъчна справедливост“.

Данъците и осигуровките в България като процент от БВП възлизат на 27,8%. Така по този показател страната ни е на последно място в ЕС. В по-богати държави, като Германия, облагането достига 40% от БВП, колкото е и средно за ЕС-28, заяви Димитър Събев. 

В същото време той отрича твърденията на политиците, че данъците у нас са ниски и ги определя като мит.

„Данъчната тежест всъщност е скрита зад акцизи и ДДС, като над 55% от данъчните приходи в България идват от косвени данъци“, каза той. Така според него се оказва, че данъците са с по-висока тежест за потребителите, отколкото за компаниите.

През периода 2004 – 2009 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в българската икономика са били 30,2 млрд. евро, когато облагането е било прогресивно. В периода 2010 – 2015 г. ПЧИ са 8,9 млрд. евро, посочи Димитър Събев. Това според него опровергава твърденията, че ниските данъци са фактор за привличането на инвестиции.

По негови изчисления за 5-те години преди въвеждане на плоския данък в България приходите от ДДФЛ съответстват средно на 3,05% от БВП, а за 5-те години след въвеждане на плосък данък приходите от ДДФЛ съответстват средно на 2,9% от БВП.

Според него хората в страните с по-високи данъци се чувстват по-щастливи заради постигната стабилност. Той даде за пример Финландия, Швеция и Норвегия, които са сред европейските страни с най-високи данъци, което не пречи там да има висок стандарт на живот.

„За Земята“ се присъединява към предложението и на други НПО, сред които е неформалното сдружение taxjusticenetwork, организация на глобално ниво да реформира и регулира данъчните системи на отделните държави, заявиха представителите на българската организация. Според тях такава структура може да бъде сформирана например към ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ти и другите обикновенно не вярвате на НПО-та, от къде сега дойде тази вяра в тях :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Обикновено ако излезе положителна статия за плоския данък, за 10 минути вече щеше да има поне 10 коментара. Сега, когато излиза опровергаваща "постиженията" на плоския данък, мъртва тишина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
Аз това го твърдя вече години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още