fallback

Бъчварова се отказа от почти всички реформи в МВР

Размерът на отпуска няма да се променя, остават и 20-те заплати при пенсиониране, но чиновниците в МВР ще се третират по Закона за държавния служител

15:14 | 13.09.16 г. 5

Запазва се пълният пакет привилегии на служителите в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). Това стана ясно по време на дискусия в Народното събрание преди окончателното приемане на поправките в Закона за МВР, съобщава БНР.

Остава обезщетението от 20 заплати при пенсиониране. Няма да се променя и размерът на отпуска, запазва се и възможността за ползване на до 12 дни допълнително над годишния отпуск.

Председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението си за премахване на този допълнителен отпуск до 12 дни. 

Остава досегашната практика в академията на МВР служителите, които преподават специалната подготовка, да имат полицейски правомощия.

От 1 януари 2017 г. обаче около 4 500 души от администрацията в МВР ще преминат по Закона за държавния служител и вече няма да са със статут на полицаи и пожарникари. Все пак при напускане на системата те ще получават обезщетения по старите правила.

Няма да се създава и предложената Агенция за пожарна безопасност.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочи, че обезщетението от 20 заплати в МВР остава. Тя обясни, че предложението в първоначалния законопроект отразява виждането на ръководството на МВР и това, че то не се е случило, не го променя, но са променени условията, при които то ще се реализира. Сега най-важното е системата да е стабилна, да работи адекватно на обстоятелствата, каза Бъчварова, цитирана от БТА.

Припомняме, че Бъчварова се зае със спорната реформа, която орязваше привилегиите на полицаите. Беше предложено обезщетението да е 12 заплати за всички, които сега започват работа в системата. В предложенията на Бъчварова годишният отпуск се намаляваше до 25 дни.

Впоследствие през юни ГЕРБ редактира промените в Закона за МВР между първо и второ четене, които на практика отмениха спорните текстове на вътрешния министър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
fallback