IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешната комисия отхвърли проекта на Бъчварова за реформи в МВР

Критики към готвените промени отправиха всички политически сили

18:23 | 06.04.16 г.
Вътрешната комисия отхвърли проекта на Бъчварова за реформи в МВР

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли предложението за промени в Закона за МВР, подготвено от Министерския съвет и от вътрешния министър Румяна Бъчваров, съобщи БНР.

Критики към готвените промени отправиха представителите на всички политически сили в ресорната комисия.

От БСП категорично не се съгласиха с орязването на социалните права, както и реализацията на икономии за сметка на работната заплата. Критика бе направена и от председателя на вътрешната комисия Цветан Цветанов от ГЕРБ, който се обяви за конкурсното начало и запазването на преподавателския състав в академията на МВР.

Сред предлаганите промени са извеждането на административните услуги от МВР, намаляване на размера на обезщетенията от 20 на 12 работни заплати при напускане на министерството. Предвиждаше се и намаление от 30 на 25 дни на годишния отпуск. 

Според сметките на Бъчварова има начин да се спестят по близо 65 млн. лева на година, ако бъдат намалени отпуските на полицаите, заплатите, които поучават при напускане, и при отделянето на администрацията от министерството.

Синдикатите обаче я обвиниха, че мотивите й са чисто финансови, а МВР не било фирма, на първо място стояла сигурността на хората.

Преди месец Синдикалната федерация на служителите на МВР организира серия протести с искане за реални и ефикасни реформи в министерството.

Сред най-спорните текстове са намаляването на отпуските на служителите с пет дни, намаляването на обезщетението за пенсиониране на новоназначените след 2017 г. служители от 20 на 12 заплати, преобразуването на противопожарната служба в агенция. От федерацията посочиха, че за повечето промени няма мотиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още