IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще търси консенсус за проектозакона за МВР

Според ДПС проектът трябва да се преработи

10:56 | 08.04.16 г.
ГЕРБ ще търси консенсус за проектозакона за МВР

Законопроектът за МВР няма да има съдбата на антикорупционния закон на Кунева, заяви депутатът от ГЕРБ Румен Иванов пред БНР.

С масово гласуване „въздържал се“ в сряда Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС отхвърли законопроекта за промени в Закона на МВР. Ден по-късно председателят на комисията Цветан Цветанов обяви, че не става въпрос за бламиране, но не спести критиките си към проектозакона. Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че няма причини реформите в МВР да не бъдат подкрепени.

Според Румен Иванов от ГЕРБ между първо и второ четене ще бъдат направени промени и ще се стигне до консенсус. Той призова законът да бъде приет на първо четене.

Според Хамид Хамид от ДПС, който в комисия гласува „въздържал се“, заяви, че законопроектът трябва да бъде оттеглен, преработен и внесен наново, така че да не създава трус, дори в управляващата коалиция

„Този закон не трябва да влиза на първо четене, защото създаде смут не само сред депутати от опозицията, където е нормално да се критикуват управляващите, но и сред управляващото мнозинство – всички освен ГЕРБ, отхвърлиха този законопроект. Тук не става въпрос за политическа позиция. Явно тук става въпрос, че чисто експертно законът не го бива“, посочи Хамид. 

Румен Иванов обаче не смята, че законът трябва да бъде върнат за преработка, а трябва да се намери консенсус в управляващото мнозинство.

„Ние търсим максимален консенсус. Първо ще минем през убеждаване на нашите коалиционни партньори защо законът трябва да бъде приет, ще търсим съгласие и сред колегите от опозицията“, каза Иванов. Той допълни, че трудно ще намерят допирни точки с БСП, които са против закона от самото начало.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е категоричен, че ако законът в сегашния му вид бъде внесен на първо четене в пленарна зала, ще предизвика трусове в системата на МВР, подобни на тези в края на миналата година, когато полицаите излязоха на улицата, а много техни колеги предпочетоха да напуснат. Според него консенсус трябва да се търси не само сред депутатите, а със синдикатите.

Въпреки видимото противопоставяне между Бъчварова и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов Румен Иванов заяви, че конфликти между ГЕРБ и ръководството на МВР няма.

Законопроектът на Румяна Бъчварова за промени в закона за МВР не е бламиран, той ще влезе в пленарна зала, увери депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева по bTV.

Според Караянчева няма пропаст между Бъчварова и Цветанов, „нормално е да се спори за такъв тежък закон, като този за МВР“, каза тя.

Отхвърлянето на законопроекта в комисия не означавало и че депутатите на ГЕРБ не подкрепят Бъчварова. „Ако е имало критика от страна на Цветанов, това е градивна критика, не мисля, че това ще затрудни работата между двамата“, каза депутатът.

По думите на Караянчева дебатът предстои. Законопроектът ще бъде внесен в зала, а първото четене е само отваряне на дискусията.

Според нея трябва да се премахне политическото говорене, но е необходимо да има диалог. В този фрагментиран парламент е нужно много говорене – трябва да убедиш не само опозицията, но и тези, които подкрепят управлението, посочи тя и добави, че реформа е нужна.

„Имаме време между първо и второ четене. Ще дадем възможно най-дългия срок, за да могат да се обсъдят всички възможности“, каза още Караянчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още