fallback

Едва 15% от фирмите планират да наемат служители до края на годината

По-активно ще наемат големите предприятия, сочи изследване на Менпауър за заетостта през четвъртото тримесечие на 2016 г.

17:10 | 13.09.16 г. 1

Работодателите в България са консервативни в намеренията си за наемане на служители през последното тримесечие на тази година. 15% от тях очакват повишение на числеността на персонала си, 9% прогнозират свиване, а 74% не предвиждат промяна. Коригирана съобразно сезонните колебания, стойността на прогнозата е +11%. Перспективите за наемане остават относително стабилни както в сравнение с предходното тримесечие, така и спрямо същия период на миналата година, посочва се в обзорното изследване на Менпауър за заетостта през четвъртото тримесечие на 2016 г.

То е проведено сред представителна извадка от 621 работодатели в България. Всички анкетирани са отговорили на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на декември 2016 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“

„Очаква се пазарът на труда да остане стабилен през последните три месеца на годината”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Експертът обобщава, че има добри новини за търсещите работа у нас най-вече в сектора на строителството, където почти всеки четвърти интервюиран работодател споделя, че има планове да наема през последните три месеца на годината.

Най-оптимистични перспективи за назначения - в Пловдив, Русе и София

Във всички пет региона, които обхваща проучването, работодателите очакват увеличение на броя заети лица през периода октомври-декември. Най-оптимистични перспективи за назначения се отчитат в три региона - Пловдив, Русе и София, където нетната прогноза за заетостта е +12%. Очакванията за увеличение на работната сила са по-скромни във Варна и Бургас, където прогнозите са съответно +8% и +7%.

Спрямо предходното тримесечие намеренията за наемане на персонал остават относително стабилни в Бургас, Пловдив, София и Варна, докато работодателите в Русе не отчитат промяна в прогнозата. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г., плановете за назначаване отслабват в три от петте региона - прогнозите на работодателите във Варна се понижават с 4 процентни пункта, а в Русе и Пловдив се отчита спад със съответно 3 и 2 процентни пункта. Същевременно прогнозите за София и Бургас се подобряват със съответно 4 и 2 процентни пункта.

По-сериозен ръст на наемане - в земеделието и горското стопанство

В девет от 10-те икономически отрасъла се предвижда ръст в броя заети лица през четвъртото тримесечие на 2016 г. Най-оптимистични са плановете на работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова, където нетната прогноза за заетостта е +16%. Стабилни темпове на наемане се очакват и в други браншове, като в три от тях прогнозата е за +15% - финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги; производство; търговия на едро и дребно, а в един - този на строителството - стойността й е +14%. 

Спрямо предходното тримесечие изгледите за назначения на служители се подобряват в 6 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележително повишение - с 10 процентни пункта — се отчита в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова. Работодателите в търговията на едро и дребно в България отчитат подобрение с 5 процентни пункта, а прогнозите са с по 3 процентни пункта по-добри в строителството и в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. В три отрасъла обаче плановете за наемане на служители се влошават, включително в минното дело, където работодателите отчитат значителен спад от 12 процентни пункта.

Спрямо същия период на миналата година прогнозите са по-добри в 6 от 10-те стопански сектора, като най-съществено увеличение - с 18 процентни пункта - се очаква в земеделието, горското стопанство, лова и риболова. Подобрение с 11 процентни пункта се отчита от работодателите в търговията на едро и дребно, а прогнозите в секторите електричество/газ/вода и транспорт, складове и комуникации се повишават със съответно 8 и 5 процентни пункта. Спад в плановете за наемане на служители обаче се отчита в 4 сектора, най-осезаемо - с цели 20 процентни пункта - в минното дело.

Мениджърите във всички предприятия, независимо от големината им, предвиждат ръст в броя заети лица. Активен пазар на труда се очаква при работодателите от големите предприятия - те отчитат нетна прогноза за заетостта от +21%. При малките и микропредприятията прогнозите са за съответно +9% и +8%. Скромен ръст в числеността на заетите лица очакват средните по размер фирми, които отчитат прогноза от +6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
fallback