fallback

Адвокат: Вложенията в Дупнишката каса са били рискова инвестиция

Хората са проявили наивност, заяви защитникът Марин Марковски

11:36 | 14.10.16 г. 5

Вложенията в Дупнишката каса са били рискова инвестиция, каза пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски. Той защитава обвинените от прокуратурата Георги Близнаков и съпругата му Ивона.

Припомняме, че при разследването председателят на дружеството Георги Близнаков беше арестуван. Според първоначалната информация 227 души са били ощетени от Спестовно-кредитната кооперация "Дупнишка популярна каса" с 4,5 млн. лева.

Днес Марин Марковски поясни, че обвинението срещу клиентите му е за 800 хил. лева и 120 хил. евро, 4 млн. лева всъщност е оборотът на кооперацията.

„Те са обвинени за четири пъти по-малка сума. Предметът на обвинението е сделка без разрешението на БНБ“, каза защитникът по повод изплащаните от кооперацията лихви. 

Въпросът според него е как случилото се ще бъде оценено през прочита на закона.  Ако дадена сделка не е банкова, тогава случилото се според него не е престъпление.

„Сделката не е престъпление, а е неуспешна. Хората са загубили пари, но когато са подписвали договора, там пише, че той е с кооперация. Това, че там има офис, не прави кооперацията банка“, каза той.

Затова според него хората, които са дали пари на кооперацията да ги управлява, би трябвало да знаят, че това е рискова инвестиция, както и че правилото за гарантирани до 100 хил. лв. не важи.

Хората имат своите основания, но все пак трябва да се внимава, когато се подписват документи. Те са претърпели щета, но е трябвало да разберат, че това е кооперация, а не банка, настоя Марковски.

Той каза още, че собствениците на кооперацията са плащали лихви 11 г., докато не са направили неуспешна инвестиция в хотели.

Запитан дали те носят отговорност за рисковите инвестиции, той каза, че Прокуратурата не е повдигнала обвинение за безстопанственост на кооперацията.

„Всички, които сме ужилени, приехме, че това е банка“, заяви пред репортер на телевизията жена, пострадала от схемата. Тя и други пострадали показаха документ, в който по думите им пише „банка“, „банкови операции“, „влогове“ и „тегления“.

„В документите пише Дупнишка популярна каса. Даваш пари, сключваш договор, дават ти документ. Това е една финансова операция, за която са уведомени. Хората са проявили наивност“, каза в отговор Марковски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
fallback