IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как работят взаимоспомагателните каси?

Те съществуват от 20 години и фалитът не означава, че някой е престъпник, според журналиста Петър Илиев

10:21 | 07.07.16 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Взаимоспомагателните каси работят от 20 години по  Закона за кооперациите. Събират се например 400 души, които правят дялови вноски и при необходимост от тези пари се финансира бизнес. Това е  алтернатива на банковото финансиране за дребни собственици, които трудно могат да вземат банков кредит. Това коментира финансовият журналист от вестник „Банкер“ Петър Илиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Участниците в такива каси нямат влогове, а дялови вноски. 

„В България през 1996 – 1997 г. фалираха много такива каси и БНБ каза, че няма да ги надзирава. Тогава беше решено те да функционират по Закона за кооперациите. Те са с балансово число 40 – 50 млн. лв.“, каза още той.

Според него е неоправдано при такъв малък дял да се "назначават 1 000 души надзор".

Тази практика е разпространена в Германия, Швейцария и Австрия. Най-могъщите бизнес и финансови конгломерати са кооперативите, докато у нас не е така, посочи журналистът. За разлика от България в Германия заради мащаба на дейността на кооперациите могат да бъдат заделени средства за надзор и гаранционен фонд.

„Всяка фирма може да фалира заради неправилно инвестиционно решение. Управителят е поискал да бъде обявен в несъстоятелност, но това не означава, че трябва да бъде обявен за престъпник“, коментира журналистът фалитът на дупнишката каса.

“Допълнителните регулации убиват пазара“, беше категоричен  Петър Илиев.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
"Тоя пост *** кара да си открия взаимоспомагателна каса."Има потенциал за дране на работещите бедни, неразличаващи дялово участие от депозит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още