fallback

Социолози: Румен Радев събра протестния вот

Бойко Борисов направи няколко сериозни грешки, които костваха победата на кандидата на ГЕРБ, смята Андрей Райчев

21:00 | 06.11.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цецка Цачева не е слаб кандидат, коментираха в ефира на "Нова телевизия" социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Според тях тя е познато лице, но в ГЕРБ са направили някои грешки преди изборите, които костват изборната победа.

Предварителните резултати от exit poll-вете сочат, че кандидатът, подкрепян от БСП, Румен Радев води пред Цецка Цачева.

Социолозите обаче бяха категорични, че около 1/3 от гласовете за Радев не идват от "левите" гласоподаватели. За Кънчо Стойчев това означава, че победата за кандидата идва от широката подкрепа, която той получи от различни политически сили. Радев събира и част от протестния вот.

Андрей Райчев посочи още, че причината за загубата на Цачева са и някои грешки на Бойко Борисов. Една от тях е оттеглената подкрепа за Ирина Бокова като кандидат за ръководител на ООН. Това е било разтълкувано като национално предателство, каза още социологът.

Той припомни, че още преди да издигне своя кандидат, ГЕРБ водеше убедително в предварителните проучвания на социологическите агенции.

Според Райчев интересен е въпросът какво ще стане с гласовете на подкрепилите Красимир Каракачанов. Той има около 600 хил. гласа, докато гласовете на ДПС са около 200 хил., каза той. 

Социологът е категоричен, че се надига националистическа вълна, а Патриотичният фронт има интерес от провеждане на парламентарни избори веднага.

Кандидатът, заел четвърто място в изборите, Веселин Марешки не пожела да призове своите избиратели да подкрепят една или друга двойка на втория тур. Той обаче обясни, че е "по-отвратен" от двойката Румен Радев/ Илияна Йотова. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви в своя профил във Facebook, че страната е изправена пред дестабилизация и вината е на премиера Бойко Борисов, който е отказал "протегнатата ръка вдясно от центъра". Така е налице реставрация на левицата и антиевропейския, фалшив национализъм.

От декларацията на ДСБ става ясно, че партията започва да се подготвя интензивно за парламентарни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 04.09.22 г.
fallback